Az 1944-es számú napfoltcsoport

1018

Óriási, biztonságos szűrőn keresztül nézve szabad szemmel is látható napfoltcsoport tűnt fel a Napon. A foltcsoport három arca!

Baraté Levente, Budapest

Baraté Levente fotósorozata nagyon szerencsésen készült egy rendkívül szerencsétlen időszakban. Központi csillagunk aktivitása a maximuma közelében van épp, így egyre gyakrabban figyelhetünk meg rajta szebbnél szebb hatalmas, szabad szemmel is látható napfoltokat, valamint aktív területeket, protuberanciákat. Sajnos azonban ez a téli szezon nem sok tiszta időt és napsütést hozott észlelőinknek.

Az 1944-es számozású napfoltcsoport először épp az új év első napján bukkant fel a keleti peremen. Ekkor még nem lehetett tudni, mivé fejlődik, azonban hamar kiderült, hogy egy különleges és hatalmas csoporttal lesz dolgunk. Izgultunk is mikor figyelhetjük meg, amikor akár csak fél órára, de eltűnnek a felhők és kisüt a Nap. Baraté Leventének szerencséje volt, mert január 7-én, amikor a csoport épp a legnagyobb méretét elérte, sikerült gyönyörű felvételeket készítenie róla többfajta szűrővel is.

201401-nagy

A felvételeket WO 80/480-as LOMO refraktorral készítette, ASI 120 mm-es kamera segítségével. A képek egyenes állásúak. A bal oldali felvétel Baader Venus-U szűrővel, a középső egy LUNT LS50FHa2/B1200 szűrővel hidrogén-alfa tartományban, a jobb oldali pedig kontinuumban (fehér fény) készült.

A három felvételen nagyon jól láthatók a fotoszféra és a kromoszféra különböző rétegei, valamint az ezekre jellemző sajátos jelenségek. A kérdéses foltcsoport pedig olyan hatalmas és aktív, hogy még a hidrogén-alfa felvételen is (ahol a foltok többnyire kevésbé figyelhetők meg) határozottan, jól felismerhetően körvonalazódik. A Venus-U szűrővel készült felvételen rengeteg fáklyamezőt figyelhetünk meg. A kép különlegessége, hogy nagyon jellegzetesen látható rajta az a jelenség, amit napfoltmaximum közelében figyelhetünk meg: az aktív területek és napfoltok a korongon az egyenlítőhöz közel sűrűsödnek.

Reméljük, hogy Baraté Leventének még rengeteg lehetősége lesz 2014 során hasonló felvételek készítésére. Fotói vetekednek a külföldi észlelők képeivel is, így mindenképp megérdemelt helyén gyönyörködhetünk bennük a hét képei között.

Hannák Judit

Hozzászólás

hozzászólás