Égi-földi fények

1086

Leszállt az éj. Kigyúlnak a csillagok, hömpölyög a Tejút, és kigyúlnak a földi fények is: a tarjáni amatőrcsillagászok vörös fényű észlelőlámpái.


Sztankó Gerda, Tarján, Észlelőrét

Idén hetedszer adott otthont a Tarján melletti Német Nemzetiségi Tábor a magyar amatőrcsillagászok nagy éves találkozójának. A Meteor 2012 Távcsöves Találkozón 330-an vettek részt, de szinte meg se látszott ez a létszám a tábor területén: bőségesen maradt szabad hely még legalább ennyi csillagászat-kedvelőnek.

Az időjárás ezúttal kegyes, sőt nagyon kegyes volt hozzánk, ami a kedvező időpontnak is köszönhető volt: augusztus 16-20. között általában jó, derült az idő. Idén az újhold is erre az időszakra esett, így minden adva volt egy élményekben gazdag, hosszú csillagászhétvégéhez.

2012w33-nagy

Napközben előadásokon múlathatták az időt a táborlakók, de volt, aki távcsőtükröt csiszolt, és sokan nappal is távcsöveztek, hiszen a modern Nap-távcsövekkel egészen egzotikus részleteket is meg lehet figyelni. És volt, aki bolygókat észlelt a nappali égen (Vénusz, Merkúr), és persze este (Mars, Szaturnusz), éjjel (Neptunusz, Uránusz), sőt hajnalban is (Vénusz, Jupiter).

Esténként, mire besötétedett, nem csak a csillagok fénye gyúlt ki a tábor egén, hanem a földi fények is kigyúltak. Az amatőrök vöröslő észlelőlámpái, illetve nem csak azok, hanem mindenféle sejtelmes fények: monitorok, távvezérlők, és mindenféle egyéb készülékek fényei, amelyek a mai high-tech amatőrködéshez szükségesek.

Ezeket az égi és földi fényeket örökítette meg augusztus 19-én Sztankó Gerda, aki 73 expozícióból készítette el a hét csillagászati képét.

Szöveg: Mizser Attila

Hozzászólás

hozzászólás