Augusztusi hullócsillagzápor

891

Tizenhat hullócsillag nyoma egyetlen képen: ilyen volt a Perseidák meteorraj idei látogatása!

Landy-Gyebnár Mónika, Bakonybél

A 2012-es Perseida tűzijáték legszebb két órája augusztus 12-én hajnali  2 és 4 között volt. A Magas-Bakony lankái közt Bakonybélben már estére ragyogóan tisztává lett égbolt, igen fényes Tejút alatt észleltem a maximumot. Az éjszaka első felében még vegyesen hullottak a meteorok, több más kisebb raj is megmutatta magát, ám az idő előrehaladtával a perseidák vették át a vezető szerepet. A falu határában egy dél-délnyugat felé néző rét sarkában állítottam fel a fényképezőgépet, majd az állványtól pár méterre egy közelből ideiglenesen áttelepített padról figyeltem az égboltot. Az elmúlt két hét szabadban töltött éjszakái alatt megfigyeltem, hogy több szép, hosszan eső Perseida is a Tejút délre nyúló vonalát követve vagy vele párhuzamosan hullik, így reméltem, most is hasonlót tapasztalhatok majd. Szerencsére nem kellett csalódni! Galaxisunk színes-poros sávjában, vagy közvetlenül mellette több fényes hullócsillag is bevillant! A gyengébb fényűeknél is jellemző volt a zöldes színű nyom, a fényesek pedig sziporkáztak, a nyomuk több másodpercig is látható maradt. Fotón a színek rajtagokra jellemző zöldes-pirosas átmenetben látszanak, a pirosas színt azonban csak a legfényesebb meteorok mutatták szabad szemmel is.

2012w32-nagy

A holdkelte utáni látvány nem romlott sokat, maga a Hold az erdős domboldal takarásában volt, a magasban száraz levegőnek köszönhetően azonban nem szóródott nagyon az égbolton sem a fénye. Mindössze egy kicsit halványodott el a Tejút és az ég alapszíne kapott egy leheletnyi kékes fényt, a meteorok viszont egyre sűrűbben kezdtek megjelenni. Jellemző volt, hogy csomókban hullanak, volt, hogy 2 másodpercen belül 3 is felizzott a légkörben igen közel egymáshoz. Azután percekig semmi, majd ismét rövid idő alatt több is feltűnt. Néha pihenhetett az észlelő szeme, de pillanatok múlva alig győzte kapkodni az égbolt aláhulló ékkövei közt. 4 és fél 5 közt a már erősen világosodó égen egyre kevesebb meteort lehetett látni, azonban az éjszakát méltó módon befejezve a dombtető felett feltűnt a holdsarló, a Jupiter, a Fiastyúk s aVénusz laza együttállása. Összefoglalva a maximumot: habár viszonylag kevés igazán fényes Perseida ragyogta be a Bakony egét, a kiváló átlátszóságnak köszönhetően így is felejthetetlen élményt nyújtott az éjszaka.

A fotó 16 fényesebb Perseida kompozit képe, az egyedi fotók Nikon D5100 géppel, 10 mm Sigma objektívvel, 2,8-as rekesszel, ISO 6400 – 5000 érzékenységgel készültek. A meteorokat a csillagokra igazítva forgattam megfelelő állásba. Ugyanez a két órás intervallum timelapse videón is követhető: http://youtu.be/0Nyp_v5iv8Q (teljes felbontáson és teljes képernyőn érdemes megnézni).

Hozzászólás

hozzászólás