Holdfogyatkozás a Parlament fölött

896

“2011. június 15-én az esti órákban az ország nagy részén kedvező feltételek mellett figyelhettük meg, ahogyan égi kísérőnk belemerült a Föld árnyékkúpjába.”

Ladányi Tamás, Budapest

A nyár elejének szép égi jelensége, a holdfogyatkozás, több szempontból is látványosnak ígérkezett; a Hold már fogyatkozva jelent meg a láthatáron, és fél órával napnyugta után be is következett a teljes fedés időszaka. Másrészről a hosszúra nyúlt totalitás viszonylag alacsonyan játszódott a horizont felett, így az idő előrehaladtával könnyű volt földi viszonyítási alapot találni az égi színjátékhoz.

Az eseményt az előzetes számításoknak megfelelően Budapesten, a Rózsadombról követtem. A teljesség első mozzanatai pontosan az Országház irányában következtek be. Az előzetes várakozásokkal ellentétben Holdunk kissé halványabbnak mutatkozott az elmúlt alkalmakkor megszokottnál, de így is impozáns látvány volt a Parlament felett átvonuló égitest.

2011w23-nagy

A mellékelt kép a szabad szemmel láthatónál kissé kontrasztosabban ábrázolja a folyamatot; a három percenkénti sorozatfelvétel egyes képeinek egymáshoz illesztésével összeállított kompozícióban különböző expozíciós idejű felvételek készültek az árnyék előrehaladásával párhuzamosan.

A teljes fedés közepére a Hold szinte teljesen eltűnt a szemünk elől, ezért a pára és a fényszennyezés mellett valószínűleg a közelmúlt vulkánkitörései is okolhatók. Emellett érdekes intermezzóként láthattuk még szürkületben a Nemzetközi Űrállomás átvonulását a fogyatkozó Hold és a város fényei felett.

Hozzászólás

hozzászólás