Lángos csillag állt felettünk

1120

Üstökös fényes délben? 2007 januárjában a nappali égen is megfigyelhettük a McNaught-üstököst, ráadásul a Nap közvetlen közelében!

Szitkay Gábor, Koch Barnabás, Kisbácsa

Az utóbbi hetekben a napsúroló Lovejoy-üstökös tartotta lázban a csillagászat barátait. Sokan reméltük, hogy a Nap poklát túlélő üstökös annyira fényes lesz, hogy még a nappali égen, a Nap közvetlen szomszédságában is megpillanthatjuk. Sajnos nem jártunk sikerrel, de a Lovejoy-láz jó alkalom arra, hogy felidézzük a McNaught-üstökös 2007. januári látogatását, amikor valóban sikerült megfigyelnünk a látogatót fényes délben!

2011w50-nagy

A mellékelt képen a McNaught-üstökös látható, mégpedig a nappali égen. 2007. január 13-án Koch Barnabás barátomat látogattam meg. Egy szabad percben binokulárommal átnéztem a Nap környékét, mert helyenként igen tiszta volt az ég. Pár perc múlva megakadtam egy kis felhőcskén, ami az üstökös volt. Ekkor 10:55 körül járt az idő. Nem is gondoltam, hogy ilyen könnyen látszhat, mindössze kb. 6 fokra a Naptól. Barna is megnézte, sőt észrevette, hogy szabad szemmel is látszik! És tényleg, én is, többször is biztosan láttam a fehér foltocskát. A Napot kitakarva éppen a láthatóság határán belül volt. Szerintem minimum -3,5 magnitúdósnak kellett ehhez lennie. Ezután rászereltük Barna 150/750 mm-es távcsövét a mechanikámra, megnéztük az üstököst kis-közepes nagyítással, majd a Canon 30D-vel kezdtünk fotózni. A képeket ISO 100-on, 1/8000 s expozícióval készítettük. A kis négyzetben 4 ilyen frame átlaga látható. Úgy 8′ körüli csóvát láttunk a kék égen. Ezek után csak hab volt a tortán, hogy napnyugtakor extrém vízszintes látástávolság alakult ki, a horizonton egy másfél fokos derült sávval. A 155km-re lévő Alpok csúcsai nagyon közelinek látszottak. Gyönyörű napnyugta után az üstökös is kijött a felhő mögül. Kb. 12′-es csóva látszott, szabad szemmel. Fantasztikus élmény volt látni az üstököst délben és este is, lenyugvásakor!

  • MCSE-tagtoborzó! Támogassa Hírportálunk fenntartóját tagdíjával, adományaival, önkéntes munkával!

 

 

Hozzászólás

hozzászólás