Somlói Vénusz-átvonulás

771

Egy híres vulkáni tanúhegy, a Somló oldalából voltunk tanúi a hajnali Vénusz-átvonulásnak. Felejthetetlen élmény volt!


id. és ifj. Szendrői Gábor, Somló

Az év legjelentősebb csillagászati eseményére, a Vénusz-átvonulásra már hetekkel korábban elkezdtünk felkészülni. Erre azért volt szükség, mert a helyben maradás mellett egy „B” tervet is ki kellett dolgoznunk, rossz idő esetére a „menekülés” megszervezésére. Az előrejelzések alapján azt láttuk, hogy az esemény időpontjára nyugatról fátyolfelhőzet éri el a Dunántúl nyugati részét, ezért június 5-én este úgy döntöttünk, hogy elindulunk kelet felé. A célpont a Somló-hegy volt.
6-án 2 óra tájban értünk oda, s a keleti oldalon a teraszos kiképzésű szőlőültetvények között vezető egyik földút kiszélesedő részén állítottuk fel a távcsöveinket, az egyik ott éjszakázó pincetulajdonos nem kis megdöbbenésére.

2012w24-nagy

A körülmények páratlanul jók voltak. A magaslati helyen ÉNy-tól DK-ig szabad horizont, tiszta égbolt és enyhe szellő fogadott minket. Mögöttünk a hegycsúcs, felette az enyhén fogyó Hold adta a kellő megvilágítást a beállítások elvégzéséhez, ami fél 4-re meg is történt.  5 óra után pár perccel a Nap első sugara rubinvörös színben ragyogott fel, melynek láttán ösztönös ujjongás tört fel belőlünk. Felkelő csillagunk alakja pillanatról pillanatra változott, szinte táncolt. Pereme a szivárvány minden színében játszott, s a színek forogni látszottak. Hamarosan a vörösben tündöklő testén megláttuk a „lyukat” is, mely a hordozójához hasonlóan vadul táncolt, hol vízszintesen, hol függőlegesen megnyúlt ellipszist formálva. Ekkor az első felvételek még napszűrő nélkül készültek, amíg az expozíciós idő szűkítése megengedte. Hamarosan fel kellett azonban helyezni a napfóliát, mely a fotografikus változat volt a rövidebb expók, és a jobb képminőség elérése érdekében.

Az egész jelenséget végig rendkívül nyugodt, ideális körülmények és környezet mellett tudtuk megfigyelni és rögzíteni. Felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak. Mindenkinek jó szívvel tudjuk ajánlani észlelőhelyként a boráról is méltán ismert és elismert Somló-hegyet.

Hozzászólás

hozzászólás