Hűvösre tették a James Webb főtükrét

1041

A teleszkóp főtükrének mind a 18 szegmensét a világűrhöz hasonló körülmények között tesztelték, hogy meggyőződjenek azok éles helyzetbeni megfelelő működéséről. A szegmenseket hatos csoportokban egy fagyasztókamrába helyezték, ahol -248 °C-os hőmérsékletre hűtötték le őket.

A héliummal hűtött kamra egy cseppfolyós nitrogénnel töltött burkolatban van, amit egy vákuumkamra vesz körbe. Ez a három eszköz együttesen alakítja ki a világűrbeli viszonyokat szimuláló környezetet. Miután a tükrök hőmérséklete 0 °C alá esett, a mérnökök elkezdték a szegmensek alakjának folyamatos mérését, hogy megfigyeljék annak változását. A műveletet lézerek segítségével hajtották végre, melyek fénye a tükörről visszaverődve egy érzékelőbe került, ami ezután összeállította a képet a tükör felszínéről, kiemelve a felszín változásait.

A képen a főtükör hat szegmense látható, amint behelyezik őket a fagyasztókamrába.
[NASA]

A James Webb 18 db hatszög alakú szegmensből álló, aranyozott főtükre hatszor nagyobb lesz a Hubble Űrteleszkóp monolit tükrénél. A szegmensek hátulja üreges és bordázott, ezzel a deformáció veszélye nélkül csökkenthető jelentősen a főtükör tömege, ami így a Hubble tükrénél is könnyebb lesz.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás