Viharos Jupiter

999

Egyre kedvezőbb helyzetben van a Jupiter, mely mindig szolgál valamilyen meglepetéssel azok számára, akik rendszeresen nyomon követik az óriásbolygó felhőzetét.

Nagy László, Budapest, Polaris

A kép a Jupiter 2012-2013. évi láthatóságának még az elején járva, október 4-én, egy hűvös hajnalon (01:40 UT) ritka jó légköri körülmények között (átlátszóság 9, nyugodtság 5) készült. A Polaris Csillagvizsgáló 200/2470-es távcsövének fókuszát egy Tele Vue barlow-val kétszeresére nyújtva, Scopium kamerával került rögzítésre a 60 másodperces felvétel (30 fps). A videó feldolgozása RegiStax 6-tal történt, 1320 frame felhasználásával.

2012w41-nagy

A kidolgozott képen szépen látszik az átvonuló Europa, amint már belépett a korong elé. Az Europa a Galilei-holdak közül a legkisebb méretű, keringési ideje 3,55 nap. Jól kivehetők azok a légköri jelenségek is, melyek az utóbbi időben igen jellemzőek az amúgy is mozgalmas bolygóra. A Nagy Vörös Folt (GRS – Great Red Spot) hangsúlyosan jelenik meg, bár a színét tekintve most inkább piszkos sárgásnak nevezhető. A GRS-től délre egy sötét rög figyelhető meg, amelyet a tapasztalatlanabb szemlélő esetleg összekeverhet az Europa árnyékával (01:26 UT-kor levonult a korongról). A finom részleteknek köszönhetően jól látható, hogy kettévált a Legdélebbi Mérsékelt Sáv (SSTB – South South Temperate Belt), az Északi Mérsékelt sáv (NTB – North Temperate Belt), valamint az Északibb Mérsékelt Sáv (NNTB – North North Temperate Belt).

Érdemes rendszeresen követni a Jupiteren zajló változásokat, mivel bármikor produkálhat váratlan kitöréseket és látványnak sem utolsó. A Polaris Csillavizsgálóban tartott távcsöves bemutatók alkalmával a látogatók egyik kedvence ez a gázóriás.

(A leírás Kiss Áron Keve kiértékelésének felhasználásával készült. A képre kattintva a részletes magyarázó ábrát tekinthetjük meg.)

Hozzászólás

hozzászólás