A Jupiter Padova fölött

1105

Galileo Galilei 400 évvel ezelőtt Padovában fedezte fel a Jupiter holdjait. A padovai amatőrök több száz érdeklődő számára megismételték a „Galilei-élményt”.

Mizser Attila, Padova

Véget ért A Csillagászat Nemzetközi Éve. Az év, amelynek apropója az volt, hogy Galilei (és kortársai) négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben alkalmazták először a távcsövet csillagászati megfigyelésekre. A nemzetközi év hivatalos zárórendezvényének Padova városa adott otthont, szinte napra pontosan 400 évvel a Jupiter Galilei-holdjainak felfedezése után.

A január 9-10-én megtartott zárórendezvény gazdag programjában átfogó áttekintést adtak a szervezők az elmúlt év eseményeiről, tanulságos beszámolókat hallhattunk arról, hogy mi működött (100 óra csillagászat, Galilei-éjszakák stb.) és mi nem (támogatások szerzése) világméretekben A Csillagászat Nemzetközi Évében. A programban szerepelt látogatás a Padovai Specolában, komolyzenei koncert, és január 10-én este az elmaradhatatlan Jupiter-bemutató Padova egyik legszebb tere, a Prato della Valle egyik sarkában. A hatalmas téren szinte elveszett a tucatnyi távcső körül összegyűlt több száz érdeklődő.

2010w03-nagy

A hét csillagászati képén a Prato dela Valle fölött függő Jupitert láthatjuk, a távcsöves bemutatóról készült kisfilmet pedig ezen a linken.

Hozzászólás

hozzászólás