A „kiterített” Jupiter

411

A Jupiter „világtérképét” készítette el egy melbourne-i és egy budapesti magyar amatőrcsillagász.Stefan Buda, Tordai Tamás

A Jupiter, Naprendszerünk legnagyobb bolygója, színes, állandóan változó felszínével megunhatatlan látványosság az amatőrcsillagászok számára. Az égitest 12 év alatt járja körbe pályáját központi csillagunk körül, tengelyforgási ideje nem egészen 10 óra. Gázbolygó lévén különbözõ jupiterrajzi szélességű területei nem egyforma idõ alatt tesznek meg egy fordulatot, ehhez a sarki területeknek 310 másodperccel több idő szükséges, mint az egyenlítõi részeknek. Emiatt az egyenlítői vidékek 114 nap alatt eggyel több fordulatot tesznek meg, mint a sarki övezetek, ezzel is gondoskodva a felszín állandó változásáról. Gyors forgásának köszönhetően akár egy téli éjszaka során is összeállíthatjuk a bolygó egész felszínére kiterjedő térképét, ám legtöbbször pár nap észlelési munkája szükséges ehhez.

Stefan Buda (Melbourne, Ausztrália) 2006. április 16. és 27. között készült felvételei alapján összeállított digitális „szalagfotó”. A képek 40 cm-es Dall-Kirkham rendszeű távcsõvel és ToUcam 740-es webkamerával készültek, a eredő fókusz f/22 volt. A 4 db felvétel ekvatoriális hengervetületbe való transzformálását, és összeillesztését a WinJUPOS program segítségével Tordai Tamás végezte. Az alkalmazott szoftver a bolygó lapultsága alapján igen nagy pontossággal meghatározza a a pontos K-Ny irányt, és a transzformációt követően a CM-értékek alapján automatikusan elhelyezi a képet a diagramon, ami után a képhatárok megválasztása szinte gyerekjáték. Mivel a művelet során a felhasznált képek legkülső szélei értelemszerûen erõsen torzulnak, azokat le kell vágni. Ehhez az alkalmazott négy darab kép még éppen elég volt, azonban a jobb minőségű, a képhatárokon jelenleg látható szélsötétedés eltüntetése érdekében több felvétel felhasználása lett volna szükséges. Az összeállításnál figyelembe kell venni, hogy a Jupiter felszínén tapasztalható gyors változások miatt minél rövidebb időtartamon belül készült képeket lehet csak felhasználni. Esetünkben az elfogadható 2-3 napnál nagyobb időintervallum átfogása történt meg, ám szerencsére a részletek elcsúszása még nem feltűnő.

Hozzászólás

hozzászólás