A Szélkerék-galaxis

A Nagy Göncöl rúdjától csak egy ugrás a Messier 101 jelzésű csillagváros, népszerű nevén Szélkerék-galaxis. Elég egy pillantást vetni a "felülről" látható spirálgalaxisra, és megértjük a névadás okát.

3059

Bagi László, Ágasvár-Öcsöd

A történet 2016 áprilisában kezdődött, amikor először vettem célba ezt a csodás galaxist. A megszokott módon készültem a „vadászatra” több kompozíciót, beállítást előkészítettem, pontosan kiszámoltam a „flippelés-átfordítás” idejét. Az interneten is szétnéztem. Kíváncsi voltam, milyen színek, beforgatások, kompozíciók készültek eddig erről a galaxisról. Első nekifutásra nem tűnt nehéz témának. Így utólag be kell látnom, tévedtem. Végre péntek, irány Ágasvár. Az első éjszaka nyers képeit nézegetve már látszott, hogy igényli az objektum a kiváló eget és a nagyszámú expozíciót. Az első újholdas hétvégén összesen öt órányi anyagot sikerült összegyűjtenem. Kisebb felhőátvonulások, szél és az elmaradhatatlan pára nehezítette a fotózást. Hazaérve összeraktam az öt órányi anyagot és ahogy más képeknél is általában, hozzáláttam a feldolgozáshoz. Ekkor jött az első meglepetés… A galaxis belső része nagyon nehezen mutatta meg magát. Hasonlóan nehezen mutatkoztak a galaxis karjainak külső részei is. A következő újholdas hétvégén, májusban sikerült még hat órányi jó minőségű alapanyagot összegyűjteni. Ezek együttes feldolgozása sem hozott átütő eredményt. Mivel már tíz óra felett jártam expozíciós időben, a színekkel is elkezdtem foglalkozni. Sajnos így sem lett túl ígéretes a fotó. Nagyon zavart, hogy a részletek teljesen láthatatlanok maradtak a galaxis belsejében, és a spirálkarok végeinél is. A galaxis formája és a színe sem tetszett egyáltalán (világos, kékes szín dominált). Sok időt szántam a feldolgozásra, de aztán úgy döntöttem, hogy nem teszem közzé a végeredményt, mert egyáltalán nem voltam elégedett. A mappát elmentettem. Majd egyszer folytatom… Félelmetes sebességgel eltelt egy év.

200/800 Newton-asztrográf, Canon EOS 600D átalakított fényképezőgép, 170×6 perc expozíció 2016 és 2017 áprilisában.

Idén áprilisban keresgélve a célpontok között ismét a látókörömbe került az M101. A meglévő nyersképeket újra elővettem. Minden fotóról feljegyzéseket írok. Ajánlom neked is kedves olvasó. Szuper érzés, amikor egy régi objektumra „ráfotózol”, és minden adat a rendelkezésedre áll. Beforgatás, kompozíció, expozíciós adatok stb… Szerencsére az időjárás sem hátráltatott a fotózásban. Összesen 17 órát sikerült exponálnom a galaxisra. Az idei anyaggal kiegészülve már szépen tudtam dolgozni a színekkel, és a galaxis belső szerkezete is szépen kezdett kirajzolódni.

Hozzászólás

hozzászólás