A Vénusz és a Jupiter együttállása

November 13-án hajnalban a Vénusz és a Jupiter szoros közelségét Magyarországról nem volt látható a borult idő miatt. A ködös Albionból azonban annál inkább!

4144

November 13-án hajnalban a Vénusz és a Jupiter szoros közelsége Magyarországról nem volt látható a borult idő miatt. A ködös Albionból azonban annál inkább!

Nagy Szabolcs, Wimbledon

November 13-án hajnalban nagy lelkesedéssel települtem ki a közeli parkba: kivételesen igaznak bizonyult az előrejelzés, teljesen derült ég várt kint. Két tubussal is készültem (250-es Dobson és a 127-es Makszutov), de végül csak az egyiket használtam időhiány miatt. Először nem sokkal fél 6 után jött az ISS, melyet ezúttal egy színes kamerával próbáltam megörökíteni. Nem tartozott ez a mostani a kedvező átvonulások közé, mert viszonylag messze is volt az űrállomás, és a színes kamera azért nem teljesít olyan részletességgel, mint a monokróm. Jelenleg éppen lecseng a hajnali átvonulások időszaka, így majd talán két hét múlva lesz esedékes a kamera további tesztelése, már az esti átvonulások alkalmával. Miután gyorsban megnéztem az ISS-felvétel eredményét, nekiálltam volna összeállítani a kis Makszutovhoz szükséges Allview állványt, de ekkorra már előbukkant a Vénusz, így maradtam a Dobsonnál.

Visszaemlékezve úgy tűnik, mintha a két bolygó megjelenésével felgyorsultak volna az események, nem mertem kockáztatni – ahogy a közmondás is tartja, aki sokat markol… Ahogy előbukkant a Jupiter is, rögtön látszott, mennyire közel van a két égitest egymáshoz (18′-nyire). Élveztem a látványt, cseverésztem az odalátogató emberekkel és néha készítettem egy-egy felvételt. Nem utolsósorban pedig próbáltam megörökíteni a repülőket, amelyek hihetetlenül közel „merészkedtek” a bolygókettőshöz. Elpakolás közben felkelt a Nap és narancssárgás színe a kinti hőmérséklettel ellentétes meleg hangulatba öltöztette a késő őszi tájat. Szívmelengető volt így elindulni haza. Soha ne legyen ennél rosszabb észlelésem!

A hét képe Skywatcher 250/1200 Flextube Dobsonnal, Canon 600D fényképezőgéppel és TeleVue 2,5x Powermate-tel készült.

Ezekben a napokban érdemes korán kelni, mert a Jupiter és a Vénusz közelében még a vékony holdsarlót is láthatjuk. Az égi hármast a hajnali szürkületben láthatjuk, keleti irányban. További novemberi látnivalókról az MCSE égi kalendáriumában olvashatunk.

Hozzászólás

hozzászólás