A zsámbéki templom holdfényben

1138

A januári holdfény szinte nappali fényességgel borította hazánk egyik román kori műemlékét, a zsámbéki romtemplomot.

Ladányi Tamás, Zsámbék

A fővárosból az M7-esen hazafelé tartva tettem egy kis kitérőt a fotózás kedvéért, remélve, hogy a kitűnő légköri átlátszóság mellett kedvező lehetőség nyílik majd a híres műemlék fényképezésére a csillagos éggel egyetemben. A parkolóból a premontrei kolostorrom oldaláról elsőként a Vénuszt komponáltam a képbe, majd körbejártam az épületet. Az erős holdfény és a műemlék díszkivilágításának elegye furcsán hatott, soha nem látott színek, kontrasztok jelentek meg, és – talán mondanom sem kell -, hogy a mesterséges fények nagy része közel sem célirányosan a romokon koncentrálódott, hanem valahova a távoli messzeségbe veszett…

A leginkább tetszetős beállítást a frontoldalról kaptam, amely egy kopasz fával együtt kísérteties látványt nyújtott a ragyogó Hold “árnyékában”. A kiváló légkörben a fényes égi háttér ellenére még a Hyadok csillagai is tisztán kirajzolódtak (nagy méretben a képen jobb felül látható).

2009w06-nagy

Az itt bemutatott, 2009. január 8-án készült TWAN stílusú kép a szerző számos más asztrotájképével együtt (http://ladanyi.csillagaszat.hu) megtekinthető február 10-étől a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában rendezendő kiállításon.

A Meteor márciusi száma interjút fog közölni a TWAN vezetőjével, Babak Tafreshivel.

Hozzászólás

hozzászólás