Állatövi fény a februári estében

3147

Péntek, 13. A februárban szokatlan derült időben szinte világít az állatövi fény hatalmas háromszöge. Örökítsük meg!

Schmall Rafael, Kaposfő

Kora tavasszal naplemente után egy órával, egy megfelelően sötét helyről nézve egy különös, piramis alakú derengés látszik nyugaton. Sokan észre sem veszik, mivel a városi fényár elnyeli az egészet, de kellően sötét égboltnál feltűnően ragyog ez a fénypiramis, amelynek neve: állatövi fény. A derengést a bolygóközi poron szóródó napfény okozza. Az ekliptika vonalán kelet felé haladva a fénysáv elkeskenyedik, igen sötét helyről, egy érzékeny kamerával fotózva pedig vékony sávként halad végig egészen a Nap ellenpontjáig, ahol ismét felfényesedik (Gegenschein). A jelenség ősszel is észlelhető. Ekkor a koránkelők vannak előnyben, mivel a jelenség keleten látható, pirkadat előtt.

Nagyszerű vadászat folyt az állatövi fényért azon a bizonyos péntek 13-án. Napközben végig derült égbolt, közepesen tiszta horizonttal, az éjszakák viszont jellemzően párásak voltak reggelente, így reménykedtem benne, hogy a jó átlátszóság kibírja azt a pár esti órát, amíg kint vagyunk. Az általam kiválasztott helyszín Kaposvártól 15 kilométerre nyugatra volt, teljesen hátat fordítva a fényszennyezésnek. A helyszínre 17:45 körül értünk ki. A jelenség 18 óra után kezdett el látszódni, de igazán látványos 18:50 és 19:30 között volt.

Az állatövi fény 2015. februrár 15-én kora este.
Az állatövi fény 2015. február 13-án kora este.

Hét állókép készült egyharmados átfedéssel. Egy-egy kép 6400-as ISO-val készült 15 másodperces záridővel, f/3,5-ön 15 mm-en (ASP-C-n ez ~9,5 mm). Fixen felállított, vízszintezett állványról készült a panoráma. Utómunkaként a panorámaképek ellenségét, a vignettálást megszüntettem, és kevés kontrasztot plusz fényességet adtam a képnek.

Hozzászólás

hozzászólás