Árvízi napóra

1223

Árvízi kép Szentendréről, az ország egyetlen Napórásházáról.

Mizser Attila, Szentendre

A világörökség részét képező Szentendrén harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe június 6-án fél 11-től, ezért – az útzár miatt – vasárnap délután már nem lehetett megközelíteni a város egyik érdekes épületét, a Napórásházat.

Keszthelyi Sándor a következőket írja a napóráról a Meteor 2008. decemberi számában: „Szentendre (Pest megye) Halász u. 1. a „Napórásház” címe. A 200 éves épületet 2002-ben vették meg, 2005-ben szépen felújították, 2006-tól viseli a Napórásház nevet. Környezettudatos nevelést adó óvodát, konferencia- és látogatóközpontot működtetnek benne. A napóra a túlsó, a déli oromfal fehérre festett részén látható. Kovácsoltvasból készített, falra szerelt időmérő. Arab számozása, a szerkezet stílusa talán nem is harmonizál az épület csodás, Dunára néző homlokzatával.” A Napórásház elnevezés utalás az Erdei Iskola Alapítvány korábbi székhelyére, mely a Templomdombon volt, nem messze hazánk egyik legrégibb napórájától.

2010w23-nagy

A június 6-án készült felvételen jól érzékelhető, hogy a Napórásház jóval mélyebben van a Duna vízszintjénél, és jól láthatjuk, hogy a gátat fóliával és homokzsákokkal is megerősítették.

Az árvízkárosultakat a Nemzeti Segélyvonalon keresztül is támogathatjuk, az 1749-es segélyszám hívásával (hívásonként 250 Ft-tal támogathatjuk a rászorulókat). (Az 1752-es segélyszám csak a T-Mobile hálózatáról hívható.)

Hozzászólás

hozzászólás