Az égi Vadász

1054

Éder Iván, Ágasvár

Decemberben napnyugta után a keleti égen pillanthatjuk meg az Orion, az égi Vadász csillagképét, mely egész éjszaka megfigyelhető. A csillagkép szabad szemmel legfeltűnőbb része az Alnitak-Alnilam-Mintaka csillaghármas, közismertebb nevén az Orion öve, melynek kék óriás csillagai több mint ezer fényévről ragyognak ránk.

A galaxisunk fősíkjához közel fekvő csillagképben több jól ismert mély-ég objektum is található. Az övtől délre helyezkedik el az Orion-köd, azaz az M42, míg az Alnitak csillag közelében a Lófej-ködöt fedezhetjük fel. Az övtől keletre (a képen balra) látjuk a halvány, félkör alakú Barnard-ívet, ami az Orion OB1 asszociáció forró csillagai által gerjesztett óriás “hidrogénbuborék”. A felvétel bal alsó szélén az éjszakai égbolt legfényesebb csillagát, a Szíriuszt is megpillanthatjuk.

A hét felvételét Éder Iván készítette Ágasvárról, 2005. október 22-én, Pentax 2,8/90-es alapobjektívvel (f/4-5,6-ra blendézve), Pentax 6×7 fényképezőgéppel, Kodak E200-as diára. Az itt bemutatott kép egy 60 perces és egy 40 perces expozíciós idejű felvétel felhasználásával készült.

Hozzászólás

hozzászólás