Az elfelejtett üstökös

925

Igazi ritkaságnak számít az a hegyhátsáli Scutum Csillagvizsgálóban készített felvétel, melyen egyszerre két üstökös is látható.

Horváth Tibor, Preczlik Gábor, Hegyhátsál

A 17P/Holmes-üstökös kitörése ma már történelem, ám az égitestről készült archív felvételek átvizsgálása mindig tartogathat meglepetéseket. Horváth Tibor a Scutum Csillagvizsgálóból készített 2008. március 25-ei felvételek újrafeldolgozása során bukkant egy nem várt vendégre a Holmes közelében. De lássuk, miként ír erről ő maga: “Preczlik Gábor amatőrcsillagász barátommal a digitális képfeldolgozást gyakoroltuk, ezért előbányásztam egy rég készült 17P/Holmes-felvételsorozatot a számítógépem mélyéről. Eddig nem nagyon foglalkoztam ezzel a sorozattal, mert kicsit életlenre sikerült. A 4 darab 180 másodperces felvételt összeadva két ködös objektum is feltűnt a Holmes-tól nem messze. Ma este kíváncsiságból rákerestem a Guide 7-ben, és lesett az állam. A Holmes-tól jobbra lefelé található piciny ködfolt az akkor kb. 11 magnitúdós C/2008 C1 (Chen-Gao)-üstökös!” A mellékelt felvétel 2,8/400-as Zeiss Sonnar teleobjektívvel és Canon 400D fényképezőgéppel készült, az ábrázolt terület mérte kb. 4×6 fok. A képen balra fölfelé látható másik apró, ködös objektum az NGC 1579 jelű diffúz köd.

2008w50-nagy

A Chen-Gao-üstököst Tao Chen fedezte fel azokon a 2008. február 1-jei felvételeken, amelyeket Xing Gao készített nóvakeresés céljából egy 7 cm átmérőjű, 200 mm-es fókusztávolságú objektívvel és Canon EOS 350D digitális fényképezőgéppel. A Cepheus és Cassiopeia határán járó égitest ekkor még csak 13 magnitúdós volt, ám a tavaszi hónapokban 10-11 magnitúdóig fényesett, látszó égi útja pedig a Perseus csillagkép, a Holmes-üstökös “lakhelye” felé vezetett. Március végén a két üstökös 1,5 fokra megközelítette egymást, ám eddig nem volt tudomásunk arról, hogy hazánkból megörökítették volna az érdekes együttállást. Szerencsére most kiderült, hogy mégis csak sikerült. Gratulálunk!

Hozzászólás

hozzászólás