Célpont a Szaturnusz, avagy 42 perc, 0,8 millió kép, 7/10-es seeing

5667

2021. július 29/30 éjjelére a Meteoblue időjárás szervere 1,3-1,4″-es seeinget jelzett előre a győri Corona Borealis Csillagvizsgáló égboltjára. Az érték hazai viszonyok között nagyjából közepesnek számít, láttunk már jobbat és rosszabbat is ennél.

Kereszty Zsolt, Győr

Sötétedés után kezdtem hűteni a távcsöveket, nyitott kupolaajtónál, éjfél felé rápillantottam a Szaturnuszra a szokásos ADC + Takahashi Abbe Ortho 6 és 12,5 mm-es okulár duóval a főműszer C14 313 X-os nagyításában. A bolygó a szokottnál részletdúsabban és kontrasztosabban látszódott, a perem és a gyűrű a számított 80 km/h-s jetstream sebesség miatt nem túl erősen, de azért remegett (lobogott). Aznap éjjel a bolygó 01:15-kor (NYISZ) delelt 24 fokos horizont feletti magasságon, ezért 00:40-kor elkezdtem a 25 000 db egyedi képet tartalmazó videók rögzítését. Először az Astronomik ProPlanet 642-es szűrővel, majd a Baader UV+Ir cut vágó szűrővel, végül 16-16 db egyedi videoszekvencia készült SharpCap Pro szoftverrel, ami összesen 0,8 millió képet jelent, 42 perc alatt.

Észlelés közben a változó seeing 6-7/10 érték között táncolt, végül 4 kiemelkedően jó és 7 közepesnél jobb kép készült, a többi átlagosra sikeredett, az átlátszóságot pedig 6/10-re becsültem. A felvételsorozatokat elfoglaltságom miatt csak később dolgoztam fel, AS!3-ban, Registaxban, majd a 16-16 db egyedi képet WINJuposban derotálva. További képmanipulációkat főleg PS-ben, Registaxban végzetem, úgymint színegyensúly, intelligens élesítés, telítettség, élénkség, egyedi színek, Gauss-elmosás, görbézés, maszkolás, 130 % drizzle, színzaj, R.tax csúszkák újra, unsharp mask, stb. A teljes képfeldolgozás kb. 3 órát vett igénybe. A felvételek készítésekor a +0,2 magnitúdós bolygó 8,9383 CSE-re, azaz 1337,1 millió km-re volt Földünktől, a korong látszó átmérője 18,6″, megvilágítottsága természetesen 100 %. Számított oppozíciója 2021. augusztus 2-án 07:57-kor (NYISZ) következett be, ekkor Napunktól 179 fokra járt.

A július 29-i időpont nagyon közel van az oppozícióhoz, ezért ilyenkor már érzékelhető a Seeliger-effektus, ami azt jelenti, hogy a gyűrű oppozíció közelében fényesebb, mint a korong. Az effektust az észlelés időpontjában mind vizuálisan, mind fotografikusan meg tudom erősíteni. A bolygó végleges felvételén 5-6 sáv látható változó kontraszt mellett, halvány csík az egyenlítői EB, krémes színű vastag sáv a NEB, vékony csík a vöröses NEBs. Kontrasztos a sötétebb, barnás-bordós NNTeB, sárgás-zöldes az NNTeZ, sötétebb és széles a zöldes színű NNNTeB, a hexagon még ennél is sötétebb. A déli SPC a pólus felé egyre hangsúlyosabban és feltűnően kékül. A gyűrűk: a fényes külső A gyűrűben vékonyabb sávok tűnnek fel, a Cassini-rés kontrasztos, benne átlátszódik a bolygó déli, világoskék korongja, a B gyűrű nagyon fényes, benne a külső szélen egy csík tűnik fel, a C gyűrű szintén feltűnő és egész sokáig követhető. A metánszűrővel készült képen a szokásos módon fényes az A és B gyűrű, illetve sejthető az EZ, EB. A képet az ALPO szerinti S=Dél fent szerint tájoltam.

További részletek weblapomon itt:http://crbobs.hu/galeria/naprendszer/szaturnusz-2021-07-29/

Hozzászólás

hozzászólás