Csendes éjjel

866

A Szent György-hegy déli lejtője eszményi helyszín asztrotájképek készítéséhez, mivel tálcán kínálják magukat a környék változatos formái.

Ladányi Tamás, Szent György-hegy

A közeli bazaltorgonák, távolabbra a Gulács – Badacsony – Szigliget tanúhegyei, tájba illeszkedő borospincék és a tavaszi időszak virágzó mandulafái. Hegymagasról indulva kanyargós út vezet fel a Szent György kápolnához (más néven Lengyel kápolna), ahonnan az egész Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul elénk. A terepet már nappal felderítve határoztam el, hogy éjjel is feltétlenül visszatérek néhány fotó erejéig.

Április 16-án este az izlandi Eyafjallajökull vulkánból származó anyagfelhő miatt lezárták a hazánk feletti légteret, így az éjszaka nyugalmát nem zavarhatták repülőgépek. A teljes égboltot ábrázoló halszemoptikával készült képeket – főként a kora esti órákban – rendszerint keresztül-kasul szabdalják a légijárművek nyomai, amelyek az alábbi, egyórás expozícióval készült képen, a légi korlátozás miatt teljességgel eltűntek.

2010w28-nagy

A kompozíció szerkesztésekor kissé aggasztott a kápolna díszkivilágítása, amelyet sikerült a kép javára fordítanom; az erős fény az egész horizontnak adott egy kis derítést. A fotó jobb oldalán látható Tarányi-présház felett a Hold nyugvásának ívét követhetjük nyomon, míg felül igazi borvidéki hangulattal találkozhatunk borospincével, szőlőtőkékkel és a tanúhegy jellegzetes csapott sziluettjével. A csendes éjjel nyugalmát csak az űrforgalom zavarta meg a kép felső harmadában látható két Iridium-műhold személyében.

Balatoni témájú csillagászati tájképek mellett az egész világról származó fotókat tekinthetünk meg július 4. és 31. között Csopakon a Református Gyülekezeti Házban a „The World At Night” vándorkiállítás keretében.

Hozzászólás

hozzászólás