Égi találkozó

4235

A fokozatosan fényesedő C/2017 T2 (PANSTARRS) üstökös a téli hónapokban kedvelt célpontja a vizuális észlelőknek és az asztrofotósoknak egyaránt. A jelenleg 9,5 magnitúdós, klasszikus megjelenésű égi vándor januárban a Perseus és a Camelopardalis csillagképek határán mozog, a hónap végén az útja a Perseus-ikerhalmaz (NGC 884 és 869) mellett vezet el.

Szendrői Gábor, Gencsapáti

A több napon keresztül látható együttállás megfigyelésének lehetősége már korábban felkeltette figyelmemet, amelyet fotón is szerettem volna megörökíteni. Az alkalmazott látómező mérete és a kompozíció már ekkor megszületett a fejemben. A téli időszakban azonban számolni kellett a Kárpát-medencében kialakuló hidegpárnával, amely hosszú napokra lehetetlenné teszi a csillagászati megfigyeléseket. Idén januárban sem volt ez másként, azonban a kitartó felhőzet elvonultát követően január 23-ára végre pár órányi tiszta eget mutattak az előrejelzések.  A terveket a kivitelezés: a távcső és a kamera beállítása és a várva-várt együttállás megörökítése követte.

A végső képet egy GPU 100/635-ös apokromatikus refraktorral, átalakított Canon EOS 700D kamerával, 25 x 300 s expozícióval ISO 1600 mellett készítettem Gencsapátiból. Az észlelést nehezítette a hideg és az erős párásodás, de az égi találkozó megörökítése mindenért kárpótolt.

Hozzászólás

hozzászólás