Égi tulipán

1580

A Stewart Sharpless 1959-ben megjelent, emissziós ködöket tartalmazó katalógusába Sh2-101 jelöléssel került bele ez a 70 fényév átmérőjű objektum. Nagyjából 8000 fényévre van tőlünk, a Tejút egyik ködökben és csillagokban gazdag régiójában rejtőzik.

Bagi László, Öcsöd

Az elmúlt nyáron igyekeztem a nyári Tejút szépségeit megörökíteni. Így esett a választásom egy különleges ködösségre és annak közvetlen környezetére. A fotón az SH2-101 Tulipán-köd látható. Nevét természetesen formájáról kapta, hiszen ha figyelmesen megnézzük a ködösséget, egy tulipánhoz hasonlít. A kép vizuális élménye mellett, tudományos szempontból is érdemes a fotót szemügyre vennünk. A fotó jobb oldalán látható egy kékes ív. Ez az ionizált gázból álló ív egy lökéshullámfront, ami ismereteink szerint egy fekete lyuk (Cygnus X-1) jelenlétére utal. Természetesen a fekete lyuk láthatatlan, de a környezetére gyakorolt hatása mégis láthatóvá teszi, és a kékes színű, íves anyagtorlódás árulkodk róla.

A végleges fotó 23,5 órányi expozíció eredménye. www.bagil.hu A fotó adatai: Távcső: 200/800 Newton-asztrográf f/4. Mechanika: Skywatcher NEQ6 Kamera: Atik One6 mono Szűrő: Astronomik 6 nm H-alfa, SII, OIII. Expozíciós adatok: Hidrogén alfa: 9,2 óra, OIII-oxigén 9 óra, SII 5 óra.

Hozzászólás

hozzászólás