Elfedte a Hold az Aldebarant

1598

Október 29-én az esti órákban elfedte a Hold az Aldebarant, az alfa Taurit. A jelenségről látványos videó készült az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban.

Csoknyai Attila, Budapest

Október 29-én este épp asztrofotós szakkört tartottunk a Polarisban. Előadónk Molnár Péter volt, aki a Naprendszer égitestjeinek fényképezéséről tartott igen részletes és jól felépített beszámolót. A foglalkozás után beszélgettünk erről-arról, próbáltuk elütni az időt az este fontos eseményéig, az Aldebaran-okkultációig. A 21:53 UT-kor esedékes belépést felkészülten vártuk, a 200/2470-es refraktor primer fókuszába szerelt Black Magic videokamera kijelzőjén figyeltük, amint a csillag egyre közelebb kerül a fényes peremhez.

https://www.youtube.com/watch?v=0X4SytoD_Jo

A belépés megfigyelése után több mint egy óránk maradt a kilépésig. Néhány perccel 23:04 UT előtt ismét a távcső mögött tömörültünk, és lélegzetvisszafojtva figyeltük, mikor bukkan elő ismét az Aldebaran. A kilépés már csak azért is izgalmasabb volt, mert a Hold sötét, megvilágítatlan pereme elől bukkant ki a csillag fénye – szinte varázsütésre. A Mare Crisium, az árnyékkal “töltött” Langrenus és a Vendelinus “fölött”.

A mellékelt videón valós időben követhetjük nyomon az Aldebaran belépését és kilépését. Észlelőtársaim: Kárpáti Ádám, Márta Zoltán, Mizser Attila, Tóth D. Krisztián.

Hozzászólás

hozzászólás