Újraírják a marsi keringő egység memóriáját

1440

A NASA szakemberei a héten újraírják a Mars Reconnaissance Orbiter keringő egység flash memóriáját, amelyből a szonda fedélzeti számítógépe a Föld és a Nap pozícióit olvassa ki váratlan leállások utáni újrainduláskor.

Az MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) számítógépének flash memóriájában tárolt táblázatok a Föld és a Nap elmúlt tíz évre vonatkozó pozícióit tartalmazzák, ezért ideje frissíteni azokat. Mégpedig óvatosan. Az adatokat 2016. július 12-ig listázó táblázatokat az űreszköz 2005. augusztus 12-i indulása előtt táplálták a memóriába, és arra használják azokat, hogy váratlan leállást követő újraindulás után a fedélzeti számítógép ellenőrizni tudja a kommunikációs antenna és ami talán még ennél is fontosabb, a napelemek tájolását. A kérdéses flash memória nem felejtő (nem-volatilis), azaz áramkimaradás esetén sem veszíti el a tartalmát.

Mivel a pozícióadatok érvényessége lassan lejár, a küldetés irányítói azt tervezik, hogy a héten frissítik azokat. Ehhez újra kell indítani az MRO fedélzeti számítógépét az egyhetes karbantartási időszak alatt, amikor a szonda se tudományos észlelési programot, se más kommunikációs feladatot nem fog végezni. Ezen időszak alatt mindkét aktív marsjáró egy másik keringő egység, a Mars Odyssey segítségével juttatja el az adatait a Földre.

20151102_ujrairjak_a_marsi_keringo_egyseg_memoriajat_1
Fantáziarajz a Mars körül keringő MRO szondáról. (NASA/JPL)

A start óta 16 alkalommal indult újra nem tervezett módon az MRO számítógépe, a táblázatok segítségével mindegyik esetben sikerült helyreállítani a normál működést. Az irányítók arra számítanak, hogy ilyen váratlan események a jövőben is lesznek, ezért Dan Johnston (NASA JPL), a projekt menedzsere szerint a memóriában tárolt adatok frissítése alapvető fontosságú az űreszköz biztonságos üzemelése, illetve a küldetés ismételt meghosszabbítása szempontjából.

A pozícióadatokat tartalmazó táblázatok frissítéséhez a mérnökök teljes egészében újraírják a memóriamodult. A keringő egységnek a redundáns működéshez két teljesen azonos számítógépe van, ezek közül mindig csak az egyik aktív. Mindegyiknek saját nem felejtő flash modulja van, amelyet a másik gép nem lát, így az újraírást kétszer kell elvégezni. Egy 2015 áprilisi váratlan csere miatt jelenleg a „B” jelű számítógép az aktív, a tervek szerint november 2-án ennek a memóriáját írják felül. Az „A” számítógép esetében ugyanezt 2016 tavaszára tervezik. A 256 megabájtos modulok a számítógépek működése szempontjából létfontosságú adatokat, az operációs rendszer másolatát is tartalmazzák, éppen ezért a művelet kockázata nagy.

Az MRO startja óta csak egy alkalommal került sor ilyen beavatkozásra, mégpedig 2009-ben. A „B” jelű gép frissítési folyamata hasonló lesz az ekkor alkalmazotthoz, de bővítik azt egy újabb biztonsági elemmel. Egy részleges felülírás után újraindítják a számítógépet, hogy meggyőződjenek, az új adatok használhatók-e. Ha nem, a 2009-es újraírásból még elegendő információ fog rendelkezésre állni a sikeres újraindításhoz. Ha az első lépés a várakozásnak megfelelő eredménnyel zárul, a maradék memóriatartalmat is felülírják.

Bár az MRO küldetését már többször meghosszabbították, az űreszköz még évekig a NASA marsi flottájának zászlóshajója maradhat. A hosszú misszió lehetővé teszi a vörös bolygó évszakos és még hosszabb időskálájú változásainak tanulmányozását, többek között a folyékony sós vízzel kapcsolatos, nemrégiben felfedezett szezonális ingadozások vizsgálatát. Sok egyéb feladat mellett az MRO kommunikációs kapcsolatot szolgáltat a marsjáróknak, de tanulmányozza a jövőbeni marsi küldetések lehetséges leszállóhelyeit is.

Forrás: ScienceDaily 2015.10.29.

Hozzászólás

hozzászólás