Észak-Amerika-köd

Nagyon kevés égi objektum van, amelynek elnevezése önmagáért beszél. Az egyik ilyen az Észak-Amerika-köd – meglepő, de szinte pontosan ugyanúgy néz, ki, mint Észak-Amerika.

4870

Nagyon kevés égi objektum van, amelynek elnevezése önmagáért beszél. Az egyik ilyen az Észak-Amerika-köd – meglepő, de szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint Észak-Amerika.

Hődör Gábor, Szeged

Jó pár hónap kihagyás után sikerült egy kis szabadidőt szentelni az asztrofotózásra. Hirtelen indulással – nem is megtervezve, hogy mi legyen a fotós célpont – kitelepültem a szokásos, Szegedhez közeli észlelőhelyemre. Gondoltam, úgyis szezonja van a bolygófotózásnak, ezért sorra megörökítem őket, az átállás, várakozás közben meg keresek valamilyen mélyég-objektumot. Sajnos késve értem ki, ezért esélyem se volt a Merkúrt megörökíteni, már jócskán a horizont körül lehetett, mire összeszereltem a felszerelést. Ekkorra már a Vénusz is olyan alacsonyan volt, hogy értékelhető képet nem is tudtam róla készíteni. Gyorsan fel is adtam a bolygózós terveimet, és kerestem valami jó mélyeges témát. A Stellariumból kikerestem, hogy milyen célpont van kedvező égi helyzetben, és már fordítottam is az NGC 7000 felé a távcsövet. Rövid állítgatás után el is kezdtem a munkát. Tudtam, hogy nem maradhatok sokáig az ég alatt (reggel fel kell kelni), így nem is született túl sok expozícióm a képfeldolgozáshoz, de azért annyi összegyűlt, hogy érdemes legyen belefogni. Végül 29 db 300 mp-es expozícióból készült el a végleges kép. A felvételeket átalakított Canon EOS 1100d fényképezőgéppel készítettem 200/800-as SkyWatcher Newton távcsővel, HEQ5 Pro mechanikán.

A felvételen csak az Észak-Amerika-köd részlete látható, egészen jól kivehető “Mexikó” és a “Mexikói-öböl” vidéke. Az óriási kiterjedésű emissziós köd látszó mérete több mint négy teleholdnyi területet fed le égboltunkon. A Deneb szomszédságában látható ködösség távolsága mintegy 1800 fényév. A hét képén éppen azt a területet láthatjuk, ahol a legjelentősebb a csillagkeletkezés – ezt a területet Cygnus-falnak is nevezik.

Az Észak-Amerika-köd nagyobb léptékű felvétele: https://www.csillagaszat.hu/a-het-kepe/tiszta-amerika/

Hozzászólás

hozzászólás