Tiszta Amerika!

1623

Nagyon kevés égi objektum van, amelynek elnevezése önmagáért beszél. Az egyik ilyen az Észak-Amerika-köd – meglepő, de szinte pontosan ugyanúgy néz, ki, mint Észak-Amerika.

Szántó Szabolcs, Pécs

Folytatjuk a Cygnus csillagkép „felfedezését”, az elmúlt héten a Cirrus-ködre vetettünk pillantást, most viszont az Észak-Amerika-köd következik.

A fényes Deneb szomszédságában megfigyelhető óriási intersztelláris gázköd távolsága mintegy 1800 fényév, látszó kiterjedése négyszeres Hold-átmérő, ezért felületi fényessége viszonylag alacsony. Legjobban kisebb, 7-10x-es nagyítású binokulárokkal figyelhető meg, természetesen csak sötét, fényszennyezéstől mentes, vidéki égen. A gázködben jelenleg is intenzív csillagkeletkezési folyamatok zajlanak, különösen a ködösség „mexikói” szakaszán.

Az Észak-Amerika-köd szinte pontosan kirajzolja a kontinens körvonalait, leginkább talán Alaszkát hiányoljuk. Jobbra, az "Atlanti-óceánban" egy  jól megtermett pelikán jellegzetes kontúrja rajzolódik ki. Jobbra fent a fényes kék csillag a Deneb, a Hattyú (Cygnus) csillagkép alfája.
Az Észak-Amerika-köd szinte pontosan kirajzolja a kontinens körvonalait, leginkább talán Alaszkát hiányoljuk. Jobbra, az „Atlanti-óceánban” egy jól megtermett, gödényszerű madár  jellegzetes kontúrja rajzolódik ki. Jobbra fent a fényes kék csillag a Deneb, a Hattyú (Cygnus) csillagkép alfája.

A felvétel Pécs külvárosi részéről készült. 2″-os Castell CLS szűrővel próbáltam csökkenteni a város által okozott fényszennyezésen. A szűrő segítségével sikerült f/4-es fényerő és ISO 1600 érzékenység mellett 10 perces expozíciókat készíteni. A felvétel készítésekor használt Pentacon 2,8/135-ös teleobjektív egy kb. 40 éves EXATA bajonettes fix fókuszú darab, amelyet közgyűrű segítségével tudtam a CANON EOS 450D fényképezőgéphez csatlakoztatni. A fényképező IR block szűrőjét korábban magam cseréltem Baader BCF-1 UV/IR szűrőre. A felvétel vezetés nélkül készült, mivel a sima, nem goto EQ6 mechanika autoguiding-ot nem tesz lehetővé, így legtöbbször kézzel szoktam korrigálni, azonban megfelelő pólusra állással a rövid fókuszú teleobjektív által leképezett felvételeken nem látszik számottevő vezetési hiba még 10 perces expozícióknál sem.

Hozzászólás

hozzászólás