Fiastyúk és Sasfiók

1584

Az M45 (Plejádok, Fiastyúk) és az LBN 777 (Sasfióka-köd) egyaránt népszerű távcsöves célpont, azonban így együtt ritkán szokták fényképezni. A sasfiók és majdani áldozatai, a csibék egy mozaikfelvételen!

Horváth Zsolt, Daruszentmiklós

Ezen az égterületen puszta szemmel csak az égbolt egyik legszebb nyílthalmazát, a Plejádokat (Fiastyúk, Hetevény) lehet megfigyelni, a csillaghalmazt övező kék ködösséget még távcsővel és megfelelő szűrővel is nagyon nehéz kivenni, nem is szólva az egész felvételen finoman végighúzódó sötétebb árnyalatú, finom ködfátyolról, a Taurus-molekulafelhőről.

A kép bal oldalán, “fejjel lefelé” láthatjuk az éppen tojásból kikelő “sasfiókot”. Ezen az égterületen a valóságban is születik valami – a sötét anyagcsomósodás feltehetően születőfélben levő csillagokat rejt.

hetkepe-m45-horvath-zsolt
A felvétel 60/330-as TS-Optics refraktorral és ALCCD/QHY5L-IIc színes vezető-és bolygókamerával készült, 240×5 perc expozíciós idővel.

Az égterületet hat éjszakán át fotóztam, összesen 20 órányi expozíciós időt használtam fel a két felvételből összeállított mozaikhoz. A rendkívül fényes és egy meglehetősen halvány objektumról készült két képet kellett úgy összeillesztenem, hogy az egy képnek hasson.

Hozzászólás

hozzászólás