Földi holdutazás

990

A mai amatőrcsillagász távcsövek lélegzetelállító látványt nyújtanak a legközelebbi égitest, a Hold felszíni részleteiről.

Horváth Attila Róbert, Győr

Első negyed környékén a Hold terminátora (a fény és az árnyék határvonala) lenyűgöző látványt nyújt. A kép bal felső részén a félbevágott hatalmas medence, a Mare Imbrium (Esők Tengere) ívét a Nap már szépen megvilágítja. Az éjszakából már kiemelkedett az Archimedes, az Aristillus és az Autolycus derékszögű háromszöge. Ebben a térségben csapódott be 49 évvel ezelőtt az első, ember alkotta eszköz, a Lunyik-2 a Hold felszínébe.

A képmező közepén óriási, „egymáshoz tapadó” kráterek következnek, az Aphonsus, a Ptolemaeus, az Albategnius és az Arzachel. Még tovább haladva, a holdbeli dél felé, következik a déli krátermező, ahol egymást át- meg átfedő kráterek sűrűjébe jutunk. A tájékozódást jól segítik a különféle térképek, melyek – egyebek mellett – az MCSE Hold Szakcsoportjának honlapjáról is letölthetők.

2008w40-nagy

A hét csillagászati képe 2008. április 13-án készült, 127/950-es APO refraktorral, fókuszkétszerező Barlow-lencsével, Canon EOS 30D fényképezőgéppel. A távcső olyan éles képet adott a Holdról, mintha űrutazáson vettem volna részt.

Hozzászólás

hozzászólás