Galaxispáros a Nagy Medvében

2724

A tavaszi estéken magasan jár a két, igen látványos galaxis, az M81 és az M82, népszerű nevükön a Bode-galaxis és a Szivar-galaxis.

Galambos Gábor, Kardoskút

A Nagy Medve csillagkép legszebb galaxispárosa az M81 és az M82. Egy halványabb lentikuláris rendszerrel, az NGC 3077-tel és néhány törpegalaxissal kiegészülve az M81 galaxishalmaz magját képezik. Maga a rendszer dinamikai középpontját jelentő M81 hatalmas, fényes spirálgalaxis; 22×10’-es méretéből vizuálisan 14×8’-et érzékelünk átlagos körülmények között. Vékonyka spirálkarjaihoz 20 cm-es műszer szükséges, de fényes magja már kisebbel is megmutatkozik. Összfényessége 6,9 magnitúdó, így a szabad szemes láthatóság érzékeny határán táncol. Néhány sasszemű megfigyelő a legtisztább hegyvidéki egeken képes volt puszta szemmel megpillantani, de nekünk meg kell elégednünk a binokuláris látvánnyal. Már egy 10×50-es binokulár nagyon szépen fogja mutatni fél holdkorong hosszúságú, ovális foltját, amelyhez közel egy kissé halványabb, 8×1,5’-es, szivar alakú galaxis tűnik fel. Ha jó szemünk van, esetleg már egy nagyobb binokulárral vagy kis nagyítású, akár 5 cm-es refraktorral képesek leszünk nagyobb foltokat elkülöníteni a felületén, de centrumot nem látunk. Ez a különleges alakzat nem más, mint az M82, az egyik legközelebbi aktív galaxis. Érdemes nagyobb távcsövekkel is szemrevételezni, mivel 25 cm felett rögök és porsávok sokaságát vesszük észre a felületén, egészen nagy műszerekkel szálas szerkezete is láthatóvá válhat. Igazi szépségük azonban fotókon mutatkozik meg.

A felvétel alapjául szolgáló nyersképeket 2023 márciusában gyűjtöttem két kitelepülés alkalmával. A viszonylag jónak számító sötét égbolt alatt ezúttal összesen 12,5 óra expozíciós idő jött össze. A két galaxist látványos fluxusködök veszik körül. A képen 25 galaxist lehet felfedezni, ezek nagy része aprónak tűnő, távoli csillagváros.

A felvétel készítésének adatai:

Készítő:Galamb
Dátum:2023-03-21   20:58
Távcső:SkyWatcher Quattro 200/800 Newton tubus
Mechanika:SkyWatcher EQ-6R Pro GoTo mechanika
Kamera:Canon EOS700D átalakított
Korrektor:PixInsight
Korrektor:ZWO ASIAir pro
Korrektor:SkyWatcher kómakorrektor f/4 távcsövekhez
Exp. idő:250×180 s light (12,5 óra), 80/40/60 db dark/flat/bias
Helyszín:Kardoskúti kilátó
Megjegyzés:A felvétel alapjául szolgáló nyersképeket 2023 márciusában gyűjtöttem, két kitelepülés alkalmával. Összesen 12,5 óra expozíciós idő jött össze.

Hozzászólás

hozzászólás