Hajnali Vénusz

1212

Július elején a hajnali égen látványos együttállásnak lehettek tanúi a korán kelők. A ragyogó Vénusz és a vörös Mars a Fiastyúkkal parolázott.

Deli Tamás, Nagyszénás

Július 6-án hajnalban éjszakai gyalogtúrát tettünk feleségemmel a Solymár-Nagykovácsi-Pilisszentiván között fekvő Nagyszénásra (550 m). Elsődleges célom a jó panoráma miatt a napfelkelte fotózása volt, azonban rengeteg látványos dolog történt, röpke 3 óra alatt.

Először is elhúzott a fejünk felett az ISS, épp hogy felértünk a hegycsúcsra (2:55-kor). Ezzel egy időben a közel 98%-os Hold épp nyugovóra készült. Mire összeraktam a felszerelést, már be is takaródzott egy jó vastag felhőpaplanba, hogy onnan jó néhány perc múlva jöjjön elő, amikor már 1°-ra sem volt a horizonttól.

A Jupiter nem sokkal járt delelése után, a keleti égen már magasan állt a Vénusz, a Mars és a Fiastyúk (Plejádok, M45) által alkotott hármas. A világosodó KÉK-i horizont, a városok fényei és a karakteres hármas igen megkapó látvány volt.

2009w28-nagy

A Vénusz, a Mars és a Fiastyúk együttállása az 550 m magas Nagyszénásról. 2009. július 6. 1:24 UT, Canon EOS 400D, ISO 400, 15 s expozíció. A felvétel nagyobb, feliratos verzióját a képre kattintva tekinthetjük meg.

Hozzászólás

hozzászólás