Holdfényben fürdő Magas-Tátra

1170

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői webkamerájával készült különös hangulatú éjszakai felvételen a holdfény által bevilágított táj hátterében feltűnnek a Magas-Tátra hóval borított csúcsai.

OMSZ, Kékestető

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák-levelezőlistáján látott napvilágot a következő hozzászólás 2009. január 11-én 01:58-kor: “Alig hiszem el, a kékestetői webkamerán látszik a Tátra, amint a ködbe burkolózott táj mögött a telihold fénye rikít a havas hegyvonulaton. Most, éjszaka…” Éder Iván távészlelését mindenki örömmel fogadta, hiszen azokban napokban a Kárpát-medencét vastagon megülte a ködtakaró, és csak legmagasabb hegyeinken sütött a Nap, vagy – mint esetünkben – a Hold.

2009w03-nagy

A webkamera felvételén jól látható a völgyekben elhelyezkedő települések fényszennyezése, a horizonton, a kép jobb oldalán a Bükk sötét tömbje, a látóhatár bal oldali harmadán pedig a Magas-Tátra finom, fehér csipkézettsége. A telehold által megvilágított táj fölött kékesen dereng az égbolt, melyen, igaz, nem könnyen, de néhány csillagkép felfedezhető, bal oldalon a Cassiopeia W-je középen lent a Sárkány feje, illetve a Lant csillagkép alfája, a Vega.

A téli időszakban egyáltalán nem szokatlan látvány a Tátra a Kékestetőről, azonban az, hogy a webkamera is megörökítette, mindenképp kuriózum.

A felvételt az Országos Meteorológiai Szolgálat engedélyével közöljük.

Szöveg: Mizser Attila

Hozzászólás

hozzászólás