Hortobágyi Tejút

3652

Egy éjszakára a Magyar Csillagászati Egyesület ifjúsági táborának vendége voltam a Hortobágyon. Előadást tartottam a timelapse fotózásról, amit aztán a gyakorlatban is megmutattam az ég alatt.

Mayer Miklós, Hortobágy

Amíg az ifjú csillagászok távcsövei a Tejutat kémlelték, addig a fényképezőgépem szorgosan kattogott a háttérben. Volt dolga rendesen, kb. 700 db képet készített a masinám. Ez adta az alapot a készülő timelapse videómhoz. Az előadás alatt meséltem a többieknek, hogy még egyetlen timelapse fotózásom alatt sem merült le teljesen a gépem aksija. De itt most sikerült.

Szerencsére nálam volt a másik gépem, amivel “hagyományos” módon fotóztam a nyári Tejútat. Először egy alapobjektívvel kezdtem, de a gyenge fényereje miatt nem igazán volt erre alkalmas. Aztán egy 50mm f/1.4 objektívre cseréltem. f/2-re állítva, ISO6400-n, 6 másodperces expozicíókkal tökéletes képek születtek, ahol a csillagok még nem mozdultak be. Viszont ennek az objektívnek a látómezeje túl kicsi a Tejúthoz, ezért panorámaképet csináltam 24 db képből, az előtérben észlelőket is belekomponálva.

hetkepe-tejiut-mayer-miklos

Mivel a fényképezőgép szenzora az emberi szemnél sokkal érzékenyebb a vöröses színekre a sötétben, ezért több csillagköd is látszódik. A legjobban kivehetők a Tejút központi részén a Lagúna-köd és a Sas-köd. A jobb oldalon alul a fényes Antares vöröslik, a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga. Ettől balra a Nyilas csillagkép, ahová a Galaxisunk központi régiója is esik.

Köszönöm Hortobágy a tiszta égboltot, amit megmutathatok másoknak is!

Hozzászólás

hozzászólás