Kettőscsillag a Hattyúban

2268

A csillagok világa nem mozdulatlan, mint egy befagyott tó. Már néhány év alatt is megfigyelhetjük az egyik legközelebbi kettőscsillag, a 61 Cygni elmozdulását.

Bezák Tibor, Győr

A csillagok világa se mozdulatlan, mint egy befagyott tó. Lassan minden változik, és az emberiség távcsöves megfigyelésekkel eltöltött 400 éve alatt ezeknek a mozgásoknak egy kis szeletkéjét már fel is ismertük. Milyen felfedezések jönnek még? Amatőr eszközökkel ennek a tónak csak a felszínét kapirgálhatjuk, ám ez is tele van csillogó kristályokkal, amelyek megérdemelnek egy közelebbi pillantást!

A 61 Cygni nevű kettőscsillag a Hattyú csillagképben található és szabad szemmel is megpillantható csillagpár. Távcsőben hamar feltűnik narancsvörös színe, könnyen felbontható, tág kettőscsillag. A rendszer érdekessége mégsem merül ki látványos színében, távolsága ugyanis csillagászati léptékkel mérve csekély, mindössze 11 fényév, így a 61 Cyg a Naphoz legközelebbi 20 csillag sorában is benne van! Közeli elhelyezkedése miatt nagy látszó sajátmozgása van az égen, nagyjából 5,5″-el vándorol arrébb minden évben.

Ennek a csillagpárnak mérték meg elsőként a távolságát: Friedrich Wilhelm Bessel 1837 és 1838 között a Nap-Föld pálya parallaxisának felhasználásával 9,25 fényévre becsülte.

2009w52-kozepes

A 61 Cygni rendszeres fényképezését 2006. szeptember 1-jén kezdtem el, és azóta minden nyár végén készítettem róla egy-egy képet. Ezeket összefűzve látványos animációt kapunk, mely három év változásait mutatja be. A felhasznált műszerek: 250/1000 Meade LXD55 Schmidt-Newton, Canon EOS 350D, illetve 400D, Baader kómakorrektor. Az expozíciós idők nagyon rövidek, 1/60 s-tól néhány másodpercesek, a képeket kiátlagoltam.

Hozzászólás

hozzászólás