Kicsi lány – nagy távcső – hatalmas Univerzum

Minden csillagásztáborok "ősanyja" a Stellafane, amelyet idén 84. alkalommal tartottak meg nem messze Springfieldtől (Vermont, USA).

3769

Fűrész Gábor, Springfield, Vermont, USA.

Tizennyolc évvel, azaz pontosan egy Szárosz-ciklussal ezelőtt egész Európa a “Nagy Napfogyatkozásra” készült. Ugyanilyen láz önti most el Észak-Amerikát, ugyanis egy nagyon hasonló, augusztusi, délidőben megfigyelhető, kicsit több mint két perces égi előadásra készül mindenki. Ennek okán az idei Stellafane távcsöves találkozót a szokásos augusztusi időpontról egy hónappal korábbra hozták a szervezők, remélvén, így többen el tudnak látogatni a Springfield város (Vermont állam, Egyesült Államok) melletti dombokra. A legrégebbi távcsöves találkozó 1926 óta kerül itt megrendezésre, a Springfieldi Távcsőkészítők Társaságának köszönhetően töretlenül, évről évre. Az összejövetel elsődleges célja nem annyira a közös észlelés, hanem inkább az otthon elkészített távcsövek bemutatása, amiket több kategóriában neveznek be büszke tulajdonosaik a neves versengésbe. Annak idején a Sky & Telescope részletes beszámolót közölt a nagy eseményről, ahol olyan nevek bukkantak fel az optikai verseny első helyezettjeként, mint a kiváló okulárjairól ma mindenki által jól ismert Al Nagler. Az idén is szép számmal járták körül a különlegesebbnél különlegesebb megoldásokat felvonultató műszereket, bár jócskán érezhető volt a szokásostól eltérő időpont hatása, hiszen az éjszakai észlelés idején egy-két perces sorban állással hozzá lehetett jutni a legnagyobb távcső okulárjához.
Ez kapóra is jött az egyik leglelkesebb résztvevőnek, aki ugyan egyáltalán nem volt türelmetlen (sőt!), de mivel jócskán a szokványos ágybamenetele után derült csak ki az ég, ezért érthető módon nagyon örült annak, hogy szinte azonnal mászhatott fel a nagy létrára, amint egy újabb objektum került a látómezőbe. Egyszer csak arra figyeltem fel, hogy tökéletes hátteret ad egy fotóhoz a sajnos egyre jelentősebb fényszennyezés és a déli horizont felé hömpölygő Tejút. Így hát megkérdeztem a 9 éves kis hölgyet, hajlandó lenne-e ez alkalommal egyedül felmenni a 25 hüvelykes Dobson okulárjához, és 20 másodpercig mozdulatlanul nézni a távcsőbe. Minek után Miriam Joy Patton édesapja is engedélyt adott minderre, egy gyors fókuszálás és látómező-beállítás után izgatott lépésekkel szaladt fel a kicsi lány a nagy távcsőhöz, s készült el az itt bemutatott felvétel. Az instrumentum és a paraméterek a következők: Canon EOS 5D Mark III fényképezőgép, Canon 16-35 mm 2,8L Mark III objektív f/2,8-as fényerőnél, 16 mm-es fókusznál, ISO 6400, 20 másodperc, állvány, képfeldolgozás: Adobe Lightroom CC (enyhe képkivágás, nem-lineáris skálázás, zajcsökkentés).

Hozzászólás

hozzászólás