Így készült Szálkán a magyar csapat a 2017-es csillagászati diákolimpiára

2283

Szekszárdtól néhány kilométerre, dombok között bújik meg a hazai turizmus által is egyre felkapottabb kis falu, Szálka. Itt rendeztük meg idei nyári diákolimpiai felkészítő táborunkat.

Sajnos az eredetileg kiválasztott helyszín tulajdonosváltás miatt visszamondta a programunk lebonyolítását, így egy korlátozottabb lehetőségekkel bíró szálláshelyre, az „Almaházba” tettük át a megvalósítást, és ezzel együtt szűkítetten hirdettük csak meg a részvételt – nem indítottunk a korábbi évek hagyományának megfelelő „kezdő” csoportot. Még így is a korábbi országos döntőn kiválasztott 8 fős nemzeti válogatott keretet jóval meghaladó létszámú részvétel kísérte az egyhetes intenzív képzést: összesen 12 diák táborozott velünk, köztük legnagyobb örömünkre két erdélyi fiatal is.

Szálka a tó felől

Az érkezés és elszállásolás 2017. július 16-án, vasárnap 11-12 óra közöttre volt meghirdetve, az ebéd már része volt a tábori ellátásnak. Valamennyi főétkezés pár perces séta-távolságban, a Trófea Étteremben volt. Délután egy jelképes zászlófelvonással megkezdődött a 6 napos program.

Tábornyitó „zászlófelvonás”

Ennek során elméleti összefoglaló előadások (égi mechanika, műszertechnika, mérés-elmélet és adatfeldolgozás, kozmológia), valamint sok feladat-megoldási tréning zajlott. Egyik este egy már befutott kutató/egyetemi oktató tolmácsolásában magáról a csillagászati szakma lehetőségeiről, távlatairól is hallhattak, ami kétségtelenül lelkesítő volt a szakirány választáshoz. Természetesen minden felkészítő tudja, hogy a diákolimpiai szereplés után még elágazhat másfelé a diákok útja, de a legeltökéltebbek számára egy ilyen, első kézből kapott, érdekes történetekkel, látványos életképekkel illusztrált beszélgetés megadhatja az utolsó lökést a már amúgy is körvonalazódott elképzelések irányába.

Égi mechanika foglalkozás
Asztrofizika foglalkozás

Az égbolt is kegyes volt a társasághoz, az utolsó éjszaka kivételével mindig derült volt, így általában hajnal 1-2 óráig folyt az égbolt-ismereti képzés és távcsöves észlelés. Ezekhez a diákolimpiákon szokásos stílusú távcsövek álltak rendelkezésre: 115/900 és 150/750 Newton optikák, EQ3 mechanikákkal, de binokulárokkal és szabad szemmel teljesítendő feladatokat is kaptak a diákok. Külön érdekesség, hogy ezeket a foglalkozásokat olyan egyetemi hallgatók tervezték meg és bonyolították le, akik pár éve még maguk is olimpikonok voltak, tehát tapasztalatból tudják, mik a fontosak egy olimpián, és annak idején az ő felkészítésük során mi volt jó, ill. mi hiányzott, hogyan válhat valakiből versenyképes észlelő. Úgy tűnik, nekik köszönhetően ezt a részt mondhatjuk a legsikeresebbnek a tábor programja során.

Távcsöves gyakorlatok

Tavaly óta a szakmai programokat kiegészítő személyiség-fejlesztő foglalkozások is tarkítják a tábori eseményeket, és részben ennek is köszönhetően az egy hét végére az egész táborozó közösség igazán jó csapattá érett össze! A versenyzők nagyjából fele idén érettségizett, pályaválasztás előtt áll, ősszel kezdik az egyetemet. A 8 fős válogatott keret tagjaira az utolsó nap közeledtével egyre nagyobb nyomás hárult: a záró, mindent eldöntő verseny, amelytől mindenki azt várta, hogy a legjobb formáját nyújtó 5 főt sikerüljön kiválasztani, akik végül hazánkat képviselhetik majd az idei thaiföldi nemzetközi diákolimpián.

Coach tréning

Az elméleti és adatfeldolgozási feladatokat olyan kolléga állította össze, aki nem vett részt sem a tábori előkészületekben, sem magán a táboron. Letömörített, módosíthatatlan fájlokban adta át az anyagot, és a versenyt helyben lebonyolító szakemberek a verseny előestéjén bontották és nyomtatták ki. Így elkerülhető volt annak a veszélye, hogy óhatatlanul is olyan irányba is tréningezzük őket, amilyen típusú feladatokat kapnak a tudáspróbán… A „nagy” olimpiához hasonlóan az elméleti feladatokra kapott pontok adták az összpontszám 50%-át, míg a másik három forduló (égbolt alatti észlelés, planetárium és adatfeldolgozás) egyenlő arányban osztozott a másik 50%-on. Hogy a legkevésbé se vezesse a kiértékelésben a pontozó zsűritagokat a konkrét személyek ismerete, minden diák egy névkóddal szerepelt, amit egy szeletke papírra írt fel, és azt rögtön lezártuk egy borítékba, mielőtt bárki látta volna. A boríték felbontása több „ellenőrző” szemtanú előtt az összes pontozás lezárása és összesítése után történt meg péntek éjjel, és ekkor szállt fel a füst a tábort vezetők számára. A diákoknak persze csak másnap, a táborzáró összejövetelen hirdettük ki az eredményt, és elemeztük röviden a teljesítményüket.

Táborvezetők

Az idei olimpiára tehát a verseny 4 fordulójának összesített és fentiek szerint súlyozott eredményei alapján az alábbi 5 fős keret utazhat, és szokás szerinti 1 fő tartalék várakozhat (bárkivel probléma lenne, azonnal ő lép a helyére):

A tábor tapasztalatait összegezve:

Eredményesnek mondhatjuk, a keret tagjai és a jövő évben szóhoz jutó „utánpótlás” diáksága sokat tanult, az olimpiák lebonyolítási stílusában kaptak elméleti és gyakorlati felkészítést. A diákok nagyon odaadóan, lelkesen, minden energiájukat latba vetve vettek részt a foglalkozásokon, motiváltságuk mintaszerű volt. Az égbolt kegyes volt hozzánk, a digitális planetárium is jól működött. Úgy látják a felkészítők: idén több éremesélyesünk is van, méghozzá a bronznál fényesebben csillogó érmekre is! A kiutazó keret még egy „éles” próbán fog részt venni augusztus legvégén, a szlovén és horvát válogatottal mérik össze tudásukat. Ősszel pár alkalommal még biztosítani kell a tudásuk szinten tartását, így valószínűleg a november 11-i Thaiföldre repülés előtt még szükség lesz néhány hétvégi összejövetelre.

Táborzáró pillanatok

A szervező Bajai Obszervatórium Alapítvány ezúton is megköszöni a folyamatos háttérmunkát a magyar diákolimpiáztató csillagász közösségnek, de ezen felül a jelen lévőknek név szerint is, akik nyári szabadságukból áldoztak egy hetet az ügy érdekében (névsorrendben): Dr. Borkovits Tamás (SzTE Bajai Obszervatórium), Dálya Gergely (ELTE hallgató), Dr. Hegedüs Tibor (SzTE Bajai Obszervatórium), ifj. Jäger Zoltán (Szegedi Tudományegyetem PhD hallgató), Kalup Csilla (ELTE hallgató), Nyerges Gyula (Budapesti Planetárium), Ruzsics Krisztina (SzTE Bajai Obszervatórium), Dr. Szalai Tamás (SzTE Optika- és Kvantumelektronika Tanszék), Szing Attila (StratoLab kft), Udvardi Imre (Könyves Kálmán Gimnázium, Bp). Az elméleti és adatfeldolgozási feladatokat a távolból Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium) állította össze.

Tábori csoportkép

A felkészítő tábort az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, az NTP-NTMV-17-B-0003 számú pályázat keretében.

Hozzászólás

hozzászólás