Kinizsi vára holdfényben

943

A hét csillagászati képéhez ezúttal Kinizsi Pál nagyvázsonyi vára szolgált kulisszául. Töltsünk egy éjszakai órát a vázsonyi ég alatt!

Ladányi Tamás, Nagyvázsony

George Duke, Diana Krall és Bill Evans lágy, dszesszes harmóniái hullámoznak a tavaszi éjszaka csendjében, mintha a témához aláfestésnek szánná a halk zongoraszót a rádió. Autómban ücsörgök, miközben fényképezőgépem objektívje a várra irányul. Szokatlan ez a nyugalom; Nagyvázsony közepén az egy órás expozíció közben egy teremtett lélek se tévedt a környékemre, hacsak a középkor kóbor szellemei nem kísértettek éppen… Pontosabban szólva, apróbb mozzanatok mégiscsak voltak: egy macska telepedett a motorháztetőmre melegedni egy rövid időre, valamint a közeli Várcsárdában kapcsolták fel pár percre a villanyt, amely szerencsére nem fénylett be a látómezőbe.

A hűvös bakonyi este korántsem indult ilyen békésen. Miközben a falu határában fotóztam a kabhegyi tornyokat az út melleti repcetábla hátterében, egy Lada Niva közeledett felém mindenen átcsörtetve: a helyi rendőri felügyelet találta gyanúsnak a tevékenységemet. Kérdésükre válasz gyanánt bekapcsoltam a fényképezőgép LCD-jét, és megmutattam nekik a legutoljára készült képet. A képek láttán további kellemes időtöltést kívántak. „Történelmi eseménynek” lehettek tanúi, ugyanis életemben először sikerült a ellenfényt megörökítenem, a gépem árnyéka körüli világos, ovális mező képében.

2009w21-nagy

Ezek után helyeztem át a fotózás súlypontját a várra. Az erős holdfény némi nehézséget jelentett; telihold előtt vagyunk két nappal, és égi kísérőnk szinte nappali fénnyel árasztja el a tájat. A kitűnő légköri átlátszóság viszont ellensúlyozta a fényes égi hátteret, így egy pólusos-csillagíves kompozícióban az ég is megfelelően hangsúlyos lett a nagy látószögű optikában. Hihetetlenül élénk és kontrasztos színekben pompázott a táj az erős holdfényben, amellyel, később, a képfeldolgozás folyamán is szembesültem; az eredetileg rögzített tónusokon azonban nem változtattam, ugyanis a valósághűség a TWAN stílusú képek egyik alapelve.

Az egy óra leforgása alatt készült “egypercesek” átvizsgálása egy további érdekességet is felfedett: a vár bástyája mellett egy műhold iridiumszerű felvillanása hagyott maradandó nyomot az érzékelőn. Hiába, a csillagíves képek készítésére irányuló sorozatfelvétel egyben az ég aktuális eseményeinek dokumentálására is használható!

Hozzászólás

hozzászólás