Látványos, éléről látható galaxis a Coma Berenices csillagképben

7452

Ez a galaxis szinte tankönyvi példája annak, hogyan is nézhet ki a mi Tejútrendszerünk, ha oldalról, galaxisunk fősíkjából tekintenénk rá. És valóban, az NGC 4565 fényképével számtalanszor találkozhatunk.

Kohlmann Péter, Sopronkeresztúr

Az NGC 4565-öt még William Herschel fedezte fel 1785-ben. Távolsága mintegy 50 millió fényév, a Coma-galaxishalmaz tagja. Kinézete alapján kapta a Tű-galaxis elnevezést, amatőrcsillagász körökben inkább ezen a néven ismert, de NGC-száma is könnyen megjegyezhető.

A galaxis a vizuális észlelők is egyik kedvelt célpontja. Cziniel Szabolcs így jellemezte a látványt 2009 áprilisában: „A legszebb galaxis az égbolton! PA 140/320 irányban látszó gyönyörű fényfonal, mely hosszában 100x-nál csaknem a látómező felét átéri. A két spirálkar közül az ÉNy-i ”fül” kissé zömökebb és enyhén fényesebb az ellenoldalinál. A kissé lapult, ellipszis alakú magrész a karoknál kb. másfélszer vastagabb. Elfordított látással a magban a centrumtól É-ra határozott sötét porsáv sejthető. Látványát érdekessé teszi a mag közelében látható két halvány csillag, valamint a látómező szélén látható egyenes, É-D-i ”csillagfüzér”- mely ”rávezet” az NGC 4555-re.” A leíráshoz kapcsolódó rajz az MCSE Észlelésfeltöltőjén látható.

Kolhmann Péter felvétele a Tű-galaxisról 2020. áprilisában készült. Lacerta 250/1200 FotoNewton, SkyWatcher EQ8, Moravian G2-8300fw kamera, Lacerta MGEN3 korrektor, Pixinsight 1.8., Photoshop CC2014, expozíció: kb. 7,5 óra LRGB

Nem könnyű ilyen látványos felvételt készíteni. „Hatalmas küzdelmet vívtam az elmúlt két napban a technikával. A „legszebb” a kihuzat csapágytörése volt. Két éjszaka gyűjtögettem a fotonokat, mindkét éjjel rendkívüli nyugodtságot és átlátszóságot tapasztaltam.”

Haydn: A teremtés


Kedves csillagászatot kedvelők, barátaink! Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit súlyosan érint, minden szervezetnek, egyesületnek gondot okoz a talpon maradás. A Polaris Csillagvizsgáló belépődíjai segítettek állandó költségeink fedezésében, ám ezek a bevételek most elmaradnak, ugyanakkor a Polaris bérleti díjait továbbra is fizetnünk kell. Ennek ellenére virtuálisan megpróbáljuk folytatni ismeretterjesztő munkánkat, hogy minél több embernek juttathassuk el az égbolt csodáit. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen fel az égre, ne maradjon le az aktuális látnivalókról. Érdekességeket hozunk el a csillagászat világából, visszaemlékszünk a nagy elődökre a csillagászat, asztrofizika, űrkutatás világából, kitekintünk a jövőben tervezett űrmissziókra, kutatási területekre. Működésünk eddig sem volt elképzelhető támogatásotok nélkül, amire most nagyobb szükség van, mint valaha. Ha arra érdemesnek találtátok keddi előadásainkat, virtuális bemutatóinkat, kérjük támogassátok egyesületünket legalább egy belépő árával. Köszönjük! Magyar Csillagászati Egyesület Banszámlaszámunk: 62900177-16700448

Hozzászólás

hozzászólás