Nyerjen ötletével a NASA miniatűr tudományos eszközök tervezéséről szóló versenyén!

3487

A Jet Propulsion Laboratory (JPL) új kihívásában mindössze egy szappan méretű tudományos berendezések tervezéséhez várnak ötleteket. A Hold és még távolabbi égitestek felfedezéséhez ugyanis mindenféle méretű és formájú eszközre szükség lesz – a sebesen sikló keringőegységektől kezdve a legapróbb kis roverekig.

A JPL kihívásában miniatűr tudományos eszközök tervezéséhez várják a jobbnál jobb ötleteket. (© NASA)

A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) nevet viselő kis kutatórobot mellett a jövőben más, még kisebb felderítőegységeket is szeretnének a Holdra küldeni. Ezek az apró robotok szabadon tudnának közlekedni, kulcsfontosságú információkat gyűjtve közben a Hold felszínéről, környezetéről és potenciális erőforrásairól. A minirobotok adatai a jövő holdmisszióit, például a NASA Artemis programját is segítenék.

A JPL mindenki számára elérhető versenyt hirdetett, melyben a jövő holdmisszió számára tervezhetünk miniatűr eszközöket. A “Drágám, a NASA műszerei összementek” (“Honey, I Shrunk the NASA Payload”) felhívás az emberes holdi küldetések segítésére, holdi erőforrások keresésére és felhasználására, valamint új tudomány megteremtésére várja a jobbnál jobb ötleteket.

A jelenleg használatos eszközök sokszor nagyok, nehezek és sok energiát igényelnek. A felhívásban keresett eszközök megközelítőleg egy szappan méretével vetekedhetnek: 100 mm x 100 mm x 50 mm méretűek lehetnek, és nem nyomhatnak többet 0,4 kilogrammnál. A mostani kihívásban ötleteket gyűjtenek, várhatóan a következő felhívásokban prototípusok tervezését, tesztelését tűzik majd ki célul. A verseny célja új generációs eszközök, szenzorok, technológiák és kísérletek egész sorának kifejlesztése.

A résztvevők számos kategóriában indulhatnak, melyekben a 160 000 USD (körülbelül 50 millió forint) nyereményből szerezhetnek maguknak részt. A jelentkezőket 2020. június 8-ig várják. Ötletelésre fel!

A versenyről további információkat ide kattintva olvashatnak.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás