Majdnem teljes!

803

Az augusztus 16-i 81 százalékos részleges holdfogyatkozást ideális körülmények mellett sikerült megörökítenie asztrofotósunknak.

Szendrői Gábor, Gencsapáti

A hazánkon átvonuló markáns hidegfront felhőzete a nyugati országrészen még a holdfogyatkozás kezdete előtt is jelen volt. Ám bizakodásra adott okot, hogy egy időjárást előrejelző honlap tiszta eget ígért a teljes árnyékba lépés kezdetére.

És valóban, szinte óramű pontossággal a jelzett második kontaktus időpontjára a felhők tisztelettudóan elvonultak. Csillagvizsgálónk főműszere már felkészülten várta a bevetést, így elkezdődhetett a jelenség folyamatos megörökítése. Alacsony holdállás, nyugtalan légkör, de jó átlátszóság mellett tudtuk az eseményt végig megfigyelni.

2008w34-nagy

Felvételünk a fogyatkozás maximuma idején készült. Az expozíciós idő megválasztásával az volt a cél, hogy a Hold sötét oldala, a felszíni alakzatok jól látszódjanak, és a fogyatkozásra jellemző színárnyalatok érvényesüljenek. Így természetesen a fényesebb rész túlexponálódott, ami azonban érdekes, különleges látványt kölcsönzött az égitestnek.

A vizuális élmény visszaadása végett készítettünk egy kompozit felvételt is (6 db kép felhasználásával), ahol a világos oldal alakzatai is jól látszanak.

A kép adatai: Helyszín: Gencsapáti, 21:18 UT. 360/1500 Newton-távcső + Baader MPCC korrektor, Canon EOS 300D kamera, ISO 200, 1/4 s expozíciós idő.

Hozzászólás

hozzászólás