Maratoni Hold

1845

A Hold fényképezése egyike a legnépszerűbb feladatoknak. Fényképszerű rajzot készíteni azonban egyike a legnehezebbeknek, és mégis vannak, akik megpróbálkoznak a feladattal, nem is akármilyen eredménnyel.

Velkei Szabolcs, Göd

A Hold észlelése a klasszikus felfogásban azt jelenti, hogy kiszemelünk egy érdekesnek tűnő alakzatot, és azt valamilyen módon megörökítjük. A rajznál a legtöbb észlelő mindig csak egy szűkebb térrészre koncentrál. De nem így Velkei Szabolcs. Észlelőnk azon kívül, hogy különösen szép webkamerás képeket is készít, képes lerajzolni akár a Hold egész felszínét. Nyilvánvaló, hogy ezek a maratoni rajzok nem túl nagy felbontásúak, de a vizuális élményt teljes mértékben visszaadják.

2008w18-nagy

A Hold, ahogyan Velkei Szabolcs látta egy 20 cm-es Newton-távcsővel. A maratoni rajz november 1-jén hajnalban készült, 01:20–04:50 UT között. Velkei Szabolcs egyébként egy 200/1000-es Newtont használ, és ha éppen nem rajzol, akkor digitálisan észlel. Kezdetben primér fókuszban, újabban viszont fókuszkétszerezővel dolgozik. Digitális képeit Allied Marlin kamerával készíti.

Hozzászólás

hozzászólás