Mennyei kulcslyuk

4337

Az Éta Carinae-köd Magyarországról sajnos nem látható, ezért megpillantásához minél délebbre kell utazni. A népszerű üdülőhelyek közül az egyiptomi Hurghada, vagy a tőle délebbre fekvő Marsa Alam márciusi egén már néhány fok magasan észrevehető.

Borovszky Péter, Namíbia

A Hajógerinc (Carina) csillagképet, melyben ragyog a más néven Caldwell 92, NGC 3372 diffúz köd, igazából a déli féltekéről a Baktérítő vidékéről lehet jól megfigyelni. Nevét a Tejútrendszer egyik legnagyobb tömegű és legnagyobb abszolút fényességű csillagáról, a köd közepén lévő és azt sugárzásra gerjesztő η (éta) Carinae-ről kapta. A 300 fényév átmérőjű, továbbá közel 100 nagy tömegű csillag otthonául szolgáló éta Carinae-köd a Tejútrendszer egyik legfényesebb területén akár szabad szemmel is megpillantható.
A teljes ködöt nagy mérete, valamint a könnyebb beazonosítás miatt több kisebb ködre is felosztották. A legnagyobb közülük a felvételemen látható igazi kedvencem a
Kulcslyuk-köd és környéke.

A felvétel sok társával együtt kiállítva megtekinthető lesz a Hatszín Teátrumban december 3-án nyíló „Üstökös a gázködök labirintusában” című asztrofotó kiállításomon.

Technikai adatok:
Készítette: Borovszky Péter
Műszer: 250/1000 SkyWatcher Quattro Newton asztrográf
Korrektor, nyújtó: 1,5x APM kómakorrigáló Barlow
Kamera: Canon EOS 5D MkII (átalakított)
Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider
Mechanika: SkyWatcher NEQ6 Pro Synscan (átalakított)
Készítés dátuma: 2018. május 21.
Hely: Isabis farm
Expozíciós adatok: 11x2perc ISO érték: 1600
Légkör: Átlátszóság: 10/10 Nyugodtság: 10/10 Hőmérséklet: 5°C
Képfeldolgozás: DSS, PS,

Hozzászólás

hozzászólás