Merkúr-átvonulás

1151

Csaknem 16 év szünet után észlelhettünk először hazánkból Merkúr-átvonulást 2003. május 7-én, ráadásul ideális időjárási viszonyok mellett.Éder Iván, Budapest

A 2003. május 7-i Merkúr-átvonulást lélegzetvisszafojtva várták az amatőrök, hiszen hosszú-hosszú ideje nem volt lehetőségünk ilyen jelenség megfigyelésére. A ragyogó derült idő mellett országszerte sokan figyelték és fényképezték a jelenséget. A Merkúr apró fekete korongja lassan vonult át a Nap előtt, valamivel több mint öt óra kellett ehhez az átvonuláshoz. A jelenséget egészen kis távcsővel és kis nagyítással is meg lehetett figyelni. A tapasztalatok szerint legalább 5x-ös nagyítás volt szükséges a Merkúr megpillantásához.

2007w24_nagyNégy évvel ezelőtt még közelebb voltunk a naptevékenységi maximumhoz, ezért viszonylag sok foltcsoport látható a felvételen. A Merkúr apró fekete korongja „12 óra” irányában látható, biztos azonosításához kattintsunk a képre! A felvétel 102/660-as refraktorral, Herschel-prizmával és Nikon Coolpix 4300 fényképezőgéppel készült.

A 2003. május 7-i Merkúr-átvonulás azonban csak „főpróba” volt az egy évvel később bekövetkezett Vénusz-átvonuláshoz.

Hozzászólás

hozzászólás