Meteor a Perseusban

1102

A meteorok fényképezéséhez a megfelelő fényképezőgépen kívül három dolog szükséges: türelem, türelem és türelem. A türelem ezúttal egy Kappa Cygnida meteort termett.Berkó Ernő, Ludányhalászi

A Perseidák meteorraj idei jelentkezése során nem csupán a Perseus csillagképből látszólag “kisugárzó” meteorokat, hanem más rajok képviselőit is meg lehetett figyelni, akárcsak a korábbi években. Fotografikus Perseida-vadászat során került lencsevégre a hét képén látható Kappa Cygnida meteor. Berkó Ernő évtizedek óta egyik legeredményes meteorfotósunknak számít, az idei Perseida-maximum időszakában számos Perseida-rajtagot örökített meg.

2007w35_nagyA képen látható meteor azonban nem Perseida, bár épp a Perseus csillagkép “előterében” villant fel augusztus 15/16-án éjszaka 23:27 UT-kor. A 73 másodperces felvétel Canon EOS 300D fényképezőgéppel készült, 18 mm-es objektívvel, ISO 1600 érzékenység mellett.

A Kappa Cygnidák meteorraj érdekessége, hogy elsőként Konkoly Thege Miklós figyelt fel rá, 1874-ben. A Kappa Cygnidák raj tagjai augusztus 3-25. között jelentkeznek, gyakorisági maximumuk augusztus 18. körül következik be, óránként egy-két lassú meteor észlelhető csupán.

A hét csillagászati képe c. rovatunk jubileumi, századik felvétele lett ez a szerencsés Kappa Cygnida-meteorfotó.

Hozzászólás

hozzászólás