Napfogyatkozás-varázslat

1700

A március 20-i napfogyatkozás tízezreket, talán százezreket varázsolt el hazánkban. Íme a napfogyatkozás – ahogyan kevesen láthatták.

Bajmóczy György, Bicske

A napfogyatkozást mindenféle módon figyelték az érdeklődők: napfogyatkozás-szemüveggel, hegesztőüveggel, fóliaszűrős távcsővel, kivetítéssel, zsebtükör képének falra vetítésével, de még tésztaszűrővel is. Nem egészen igaz a felvezetőben olvasható állítás, mivel nálunk is egyre többen figyelik a Napot speciális H-alfa szűrővel felszerelt teleszkópokkal, azonban ez ma még mindenképp a kisebbség kiváltsága. És micsoda kiváltság, hiszen a Nap különleges jelenségeit, például a protuberanciákat, napflereket lehet megfigyelni ezekkel az eszközökkel. A Nap képe sokkal izgalmasabb, mozgalmasabb egy ilyen eszközzel, mint hagyományos módszerekkel figyelve.

Bajmóczy György felvételén nem csak a Hold vonult át a napkorong előtt!
Bajmóczy György felvételén nem csak a Hold vonult át a napkorong előtt!

A kép Lunt 35 H-alfa naptávcsővel, ASI 120 MC színes kamerával, 0,5 x reduktorral készült Bicskén (08:56 UT). Örömmel vettem észre, hogy a napfogyatkozáson kívül még három madár is felkerült a videófelvételre. A képet három részletben készítettem: először feldolgoztam a fogyó napkorongot a szokásos módon, majd új értékekkel a protuberanciákat, végül kikerestem a videóból a madaras képkockát az így kapott három képet összemontíroztam.

Hozzászólás

hozzászólás