Napforduló és holdsarló

2036
A téli napforduló hajnalán alig-alig látszik a fák fölött a vékonyka holdsarló, az élmény és a felvétel mégis varázslatos. A holdsarló “kora” 19,5 óra, vagyis már csak ennyi idő van hátra újholdig.
Schmall Rafael, Kaposmérő 
Az egy napnál fiatalabb holdsarlók után mindig is érdeklődtem. Ez a december 21-eivel sem volt másképp. Először TPE-vel megkerestem, hogy mikor lesz lehetőség az igen vékony holdsarló megfigyelésére. Végül az a téli napforduló hajnalára esett, illetve utána következő nap délután volt még egy lehetőség, ám azt hamar elvetettem az aznapra előre jelzett, nyugatról érkező front miatt.
A december 21-i hajnali holdsarlót először TPE segítségével terveztem meg, azaz, hogy hova kell állni, hogy jó irányban legyen, jó rálátással. Erre Kaposfő határában került sor egy teljesen nyitott szántóföldön. A szombati késő esti hidegfront kitakarította a levegőt és minden zavaró tényezőt. Ébresztő volt 5:50-kor, majd 6:20 lett, mire kiértem és elhelyezkedtem. A felhők maximum fél fokig emelkedtek a horizonton, az égbolt mélykék volt, és a fényesebb csillagok csak úgy ragyogtak. A Jupitert bárki észrevehette, olyan fényes volt a jó minőségű, tiszta égbolton.
A fotózást egy Canon EOS6D és egy Admiral 400/6,3-as T2-es objektív segítségével kezdtem meg, amit lerekeszeltem f/16-ra, hogy a tereptárgyak ne essenek ki (annyira) a fókuszból. Az állványt megpróbáltam a lehető legjobban stabilan tartani, babzsákozni, földbe nyomni, mert a mérsékelt északnyugati szél miatt nem egyszer mozdult be a felvétel. Mivel kis fényerő állt rendelkezésre, ezért nem tudtam a gyújtótávolság reciprokával fotózni, inkább olyan 1/60-1/100-as záridőket használtam. Az ISO-t viszont magas értékre állítottam be, így született elfogadható minőséggel kép.
A 19,5 órás holdsarló 2014. december 21-én hajnalán, Kaposmérő határából.
A 19,5 órás holdsarló 2014. december 21-én hajnalán, Kaposmérő határából.
A vékonyka holdsarlót holdkelte után pillantottam meg a gép keresőjében 10x-es nagyítás mellett és a fotók készítése közben még 7:17-ig tudtam követni.
Sokszor az a gondolatom erről az “egynaposholdsarló” helyzetről, hogy nem az észlelése nehéz, hanem az, hogy derült az égbolt-e vagy sem. Mert ha ilyen égbolt lett volna december 22-én naplemente után, akkor biztos, hogy le tudtam volna fotózni az ennél sokkal fiatalabb 15,5 órás nyugvó holdsarlót is. De az időjárás sajnos nem kegyelmezett.
Plusz szerencse, a holdkelte napján téli napforduló is volt.

Hozzászólás

hozzászólás