Óriás napfoltcsoport

1072

Szabad szemmel is látható óriás napfoltcsoportot figyelhettünk meg október folyamán. A hét képe: sorozatfelvétel a 21. század eddigi legnagyobb napfoltcsoportjáról.

Szűcs Mátyás, Bicske

Októberben több érdekes égi esemény hozta lázba a hazai amatőröket. Marsközelben járt a Siding Spring-üstökös, a Hold elfedte a Szaturnuszt, és központi csillagunk felszínén megjelent egy óriási méretű napfoltcsoport, amely az AR 2192 sorszámot kapta.  A csoport legnagyobb kiterjedése idején akkora volt, hogy a Jupiter is elfért volna benne. A 21. század eddigi legnagyobb napfoltcsoportja lett, utoljára ekkora 1990-ben volt. Több X erősségű kitörést is produkált, majd 30-án kifordult a Nap pereméről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is tűnt! Van rá esély, hogy november közepe táján viszontlássuk a maradványait.

Az októberi óriás napfoltcsoport Szűcs Mátyás felvételsorozatán. A képek október 25-én, 27-én, 28-án és 29-én készültek.
Az októberi óriás napfoltcsoport Szűcs Mátyás felvételsorozatán. A képek október 25-én, 27-én, 28-án és 29-én készültek.

Az égitestek digitális megörökítését nyáron kezdtem el, amikor Bajmóczy György amatőrcsillagász barátomtól kaptam kölcsönbe egy webkamerát. A sorozatfelvétel négy napon keresztül készült, október 25, 27, 28, 29-én. A felvételeket ezek után a Registaxban dolgoztam fel. A különböző légköri viszonyok miatt a képek nem lettek teljesen egyformák, de azért próbáltam erre törekedni. Ezek után a képeket úgy forgattam, hogy a csoport egy irányba essen rajtuk, majd kivágtam az azonos részeket, és egymás mellé illesztettem őket.

A sorozatfelvétel 102/1000-es refraktorral és Scopium webkamerával készült.

Hozzászólás

hozzászólás