Orionida az Orion mellett

Megérkeztek az Orionidák! A Halley-üstököshöz kapcsolódó meteorraj egyik jellegzetes tagját sikerült megörökítenie észlelőnknek.

2942

Kelemen Péter, Egerág.

A Csillagnézők című film operatőrjeként, Szőke Balázs barátomnak köszönhetően kerültem közel a csillagászathoz. A film forgatása alatt sok amatőrcsillagásznál megfordultam, első alkalommal vettem részt az MTT-n, majd további helyszíneken járva lehetőségem adódott mélyebben megismerkednem az amatőrcsillagászok munkájával. A látottak, tapasztaltak elvarázsoltak és egyenes út vezetett ahhoz, hogy magam is részese lehessek mindennek. Első távcsövem beszerzése is folyamatban van és nagyon sok segítséget, tanácsot kapok az egyesület amatőrcsillagászaitól.


A jelenségnaptárból készültem fel a hajnali Orionidák fotózására is. Meglepően tiszta és jó átlátszóságú éjszaka volt az október 20-ról 21-re virradó, és a várttal ellentétben semmiféle párásodás nem zavarta meg az expozíciókat. Canon EOS 6D vázzal és egy 24-105 mm-es, f/4-es optikával készítettem egy közel 400 expozícióból álló timelapse sorozatot.
A váz adta WI-FI lehetőséget kihasználva a RAW file-okat azonnal a szobámban lévő PC-re töltöttem. A felvételek utólagos átvizsgálása során egyértelműen látszik, hogy az Orionidák aktivitása hajnali 5 óra körül élénkült fel, elég fényes és hosszabb nyomokat produkálva.

Ez a felvétel is a timelapse-ból lett kiemelve, készítésének időpontja 03:21 UT. Ezt követően négy percen belül még három fényesebb Orionida is látszik a sorozaton. A képen már érzékelhető a háttérfényesség emelkedése a közeledő napfelkelte miatt.

Hozzászólás

hozzászólás