Perseida tűzgömb a Göncölszekérnél

1076

A Göncölszekértől induló, és a Vadászebek csillagképet átszelő Perseida tűzgömböt örökített meg Berkó Ernő augusztus 14-én este Ludányhalásziból.

Berkó Ernő, Ludányhalászi

Az idei Perseida-maximum sem a földön, sem az égen nem kényeztetett el minket. A felhős időjárás, a hajnali holdfény, és a két aktivitási maximum szerencsétlen időzítése miatt kimondottan kevés Perseida meteort láthattunk, a vizuális észlelők is többnyire csak szórványos megfigyeléseket engedhettek meg maguknak. Ennek ellenére a Perseida maximum mindig nagy esemény, és gyakori tűzgömbjei miatt az idén is láthattunk néhány igazán látványos meteort, a rádiós és videós észlelési technikák fejlődése, elterjedése miatt pedig nem maradtunk látványos eredmény nélkül.

2009w34-1280

A hét csillagászati képe 2009. augusztus 14-én este, a Perseidák leszálló ágában készült. A 15 másodperces expozíción egy –5 magnitúdós Perseida meteor hagyott nyomot, amely a kép jobb felében látható Göncölszekér rúdjától indult és balra haladt a Canes Venatici (Vadászebek) fő csillagai felett. A meteornak vizuálisan 20-25 másodpreces maradandó nyoma volt. A felvétel Canon 350D géppel és egy 8 mm-es Peleng objektívvel készült, ISO 1600-as érzékenység mellett.

Hozzászólás

hozzászólás