Pillantás egy üstökösre

783

A januárt idéző márciusi időjárás csak egy-egy estére engedte meg, hogy rövid pillantást vessünk a régóta várt Panstarrs-üstökösre. Legutóbb március 23-án.Hadházi Csaba, Hajdúhadház

Talán a legöregebb amatőrcsillagászok se emlékeznek olyan márciusra, mint az idei. A januárt idéző havazás és hőmérsékleti viszonyok mellett az égbolt is téliesen alakult, csak alkalmanként nyílt lehetőség a csóvás égi vándor megfigyelésére. Amikor kiderült az ég, akkor szép számmal születtek megfigyelések és látványos fotók az üstökösről, amint arról hírportálunkon is beszámoltunk.

Március 23-án egy csapat „csillagsétáló” eredt a nyomába a budai hegyekben, azonban nem jártak sikerrel. Annál inkább sikeres volt Hadházi Csaba, aki magán-csillagvizsgálójában minden lehetséges derült pillanatot kihasználva készített most szép felvételt az üstökösről:

2013w01-nagy
A hét képe március 23-án készült 200/1000-es Newton-távcsővel és Canon EOS 350D fényképezőgéppel (ISO 800, 30 s expozíció)

A Panstarrs-üstökös időközben jelentősen elhalványodott, szabad szemmel valószínűleg hidegfront utáni tiszta időben se tudnánk megpillantani. A kora esti égen tartózkodó látogatót gyakorlott amatőrcsillagászok könnyen be tudják cserkészni kisebb távcsövekkel és óriásbinokulárokkal. Reméljük, az időjárás is lehetővé teszi, hogy a Panstarrs és az Andromeda-köd „találkozását” megfigyelhessük április 3-án.

Hozzászólás

hozzászólás