Sarki fény és állatövi fény

2796

Március 17 este ritka vendég látogatott el újra hazánk égboltjára: sarki fény. A jelenséget kevésbé fényszennyezett helyekről lehetett jól megfigyelni. Íme egy beszámoló az egyik szerencsés szemtanútól!

Kiss Csongor, Derecske

Munka után kaptam a fényképezőgépemet és rohantam a várostól kicsit távolabb, hogy lefotózzam az állatövi fényt, mivel most van itt az ideje és az égbolt is gyönyörű tiszta volt. Az első expozíció után láttam, hogy valami furcsa van a képen, egy nagy pirosas terület északi irányban. Mivel a megszokott helyemről fotóztam, így szokatlan volt a dolog, és mivel egy nappal azelőtt tisztítottam az objektíveket, azt hittem valamit rosszul csináltam. De a második, harmadik kattintás és objektívcsere után kiderült, hogy minden rendben, az ott bizony sarki fény! Még reggel láttam a szokásos űridőjárás előrejelzésben, hogy elég nagy aktivitás van és várható is, de hogy ekkora, arra nem is számítottam.
Állatövi fény és sarki fény egyetlen felvételen!
Állatövi fény és sarki fény egyetlen felvételen!
Az észlelőhely nem a legtökéletesebb, mert északi irányban nagyobb városok fényei a távolból igen zavaróak, de ennek ellenére talán sikerült értékelhető képeket készíteni. Egy képet készítettem utómunkával hét felvétel átlagából, ISO 1600 érzékenység mellett 30 másodperces expozíciókból, 8 mm halszem-objektívvel.
Nagy ritkaság hazánkból lefotózni a sarki fényt. A szabad szemmel történő megfigyeléshez azért még ez gyenge volt, vagy legalább is rendkívül sötét helyszín lett volna szükséges. Ne feledkezzünk el a képen az állatövi fényről sem, nagyon szép látvány az is. 

A következő napokban még érdemes lehet vadászni a sarki fényre, figyeljük az előrejelzéseket és irány a sötét ég, ahol csodák várnak ránk!

Hozzászólás

hozzászólás