Sarki fény! Sarki fény!

2104

2003. november 20-a örökre feledhetetlen marad azok számára, akik látták az égboltot lángba borító, órákon át látható sarki fényt. Novák András, Veszprém

2003. november 20-án csütörtökön este váratlan viharként tört rá az országra egy a sarki fény jelensége. Hazánk földrajzi szélességén ritkán fordul elő sarki fény. Ha néha előfordul, akkor csak gyengén, az északi horizonthoz tapadva, és rövid időre jelenik meg. Ez a most tündöklő jelenség azonban fényes, magasra felnyomuló, és több órán át fénylő, többször is fellángolt.

Az aurora borealis, az „északi hajnalpír” órákon át látszott, sejtelmes vörös leple többnyire északon jelent meg, időnként azonban a nyugati és a keleti égtájon is felbukkant, a fénylést látták a kelő Orion csillagai előtt épp úgy, mint az ég tetején, a zenitben – utóbbi aztán végképp igen ritka dolog a mi vidékünkön. Az északi látóhatáron a tőlünk szintén igen ritka zöld színű sarki fény is megmutatta magát.

2007w8_nagyEzt a sejtelmes zöld fénylést sikerült megörökítenie Novák Andrásnak, aki Veszprém mellől fényképezte a jelenséget. A felvételen jól látható a közismert Nagy Göncöl hét jellegzetes csillaga.

Hozzászólás

hozzászólás